fbpx
BiH, Vijesti

Počelo istraživanje geotermalnog kapaciteta Cazina

Off 86
Cazin geotermalno ispitivanje
Foto: BHRT

U sklopu projekta međunarodne saradnje Republike Češke i Bosne i Hercegovine, počelo je istražno bušenje na lokalitetu Rujnica na teritoriji Cazina.

Glavni cilj je da se istraži geotermalni potencijal na području Rujnice, a u sklopu ovog projekta izvršeno je geofizičko istraživanje lokaliteta.

“Cilj nam je kroz ovaj projekat da utvrdimo kapacitet termalnih voda i do kojeg nivoa one mogu biti iskoristive u budućnosti, ne samo u liječničkom smislu nego u rekreativnom, za poljoprivredu, grijanje – za sve ono za što se koriste termalne vode”, kaže gradonačelnik Cazina Nermin Ogrešević.

Projekat finansira vlada Republike Češke, a vrijednost doniranih sredstava je 300.000 maraka.

“Mi smo danas ovdje, imamo zadovoljstvo da budemo priustni na početku bušenja radova koji će biti početak istraživanja geotermalnog potencijala u gradu Cazinu”, kazala je konzul i rukovodilac Odjela za razvojnu saradnju Jana Zelingerova.

Prema ranije obavljenim geofizičkim istraživanjima, određena je perspektivna lokacija za istražno bušenje. Ove aktivnosti će trajati idućih 30 dana kako bi se utvrdilo da li su izvori termalne vode postojani na terenu.

“Ova lokacija je perspektivna, u neposrednoj blizini se nalazi i termalno lječilište Gata koje koristi geotermalne izvore tako da smatramo da potencijal sigurno ovdje postoji”, navodi rukovodilac inostranih projekata kompanije “GEOtest”, Brno Damir Kasum.

Projekat nije koristan samo za grad Cazin nego i cijeli Unsko-sanski kanton, jer se puno toga može razvijati upravo na ovim temeljima.

Izvor: Alem Dedić/BHRT

Related Posts