BiH, Vijesti

Počela rekonstrukcija Velike aleje na Ilidži

Off 23

Radovi na rekonstrukciji popularnog šetališta Velike aleje na Ilidži počeli su danas.

Riječ je o rekonstrukciji putne komunikacije dužine 2050 metara koja je trenutno u katastrofalnom stanju, a na dobrom dijelu Aleje asfalta gotovo i nema.

“Ovo je veoma frekventna komunikacija, posebno u ljetnom periodu, a s obzirom na njeno loše stanje i radi bezbjednosti svih onih koji je koriste, nepohodno je bilo izvršiti hitnu sanaciju. Staza će biti nivelisana i presvučena novim slojem asfalta, a radiće se i bankine ”, istakao je ministar saobraćaja KS Adnan Šteta.

Rok za završetak radova je 30 dana, a izvodi ih KJKP Rad na osnovu sporazuma o uslovima i načinu izvođenja radova održavanja puteva potpisanog sa Direkcijom za puteve KS.

Radove na Velikoj aleji iniciralo je Ministarstvo prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo koje je preko JU za Zaštićena prirodna područja kojima pripada i Velika aleja, izdvojilo 100.000 KM za ovaj projekt. Dodatnih 50.000 KM izdvojila je Direkcija za puteve KS.

“Projekt opšte rekonstrukcije Velike aleje je mnogo skuplji, a podrazumijeva postavljanje kolektora duž cijele Aleje kao i njeno oplemenjivanje novim drvoredima, te postavljanje novih mobilijara povodom čega su već pokrenute aktivnosti”, rekao je resorni ministar Damir Filipović.

Rekonstrukcija Velike aleje jedan je u nizu projekata na području opštine Ilidža koji je pokrenula Vlada KS putem resornih ministarstava.

Prema najavi ministra Štete, u narednih mjesec dana počeće i radovi na rekonstrukciji Rustempašine ulice kao i radovi na rekonstrukciji vertikalne i saobraćajne signalizacije, postavljanju zaštitnih ograda uz saobraćajnice, zvučnih izolacija na zapadnom ulazu u grad itd.

Related Posts