fbpx
Film, Sarajevo Film Festival, Vijesti

“Počasno Srce Sarajeva” dodijeljeno glumici Isabelle Huppert

Off 270
Foto: Fena

Slavnoj francuskoj glumici Isabelle Huppert večeras je u sarajevskom Narodnom pozorištu dodijeljeno priznanje Sarajevo Film Festivala (SFF) “Počasno Srce Sarajeva”, za izuzetan doprinos filmskoj umjetnosti.

Nagradu joj je uručio direktor Sarajevo Film Festivala Mirsad Purivatra istakavši da mu je veliko zadovoljstvo odati priznanje ikoni evropske kinematografije.

Foto: Fena

Ranije danas, Isabelle Huppert je održala i “Masterclass” u kinu Meeting Point. Slavna glumica je tom prilikom govorila o svojoj karijeri i sa publikom podijelila iskustva i detalje iz svoje impresivne filmografije.

Isabelle Huppert legendarna je filmska i pozorišna glumica. Tokom karijere od pet desetljeća surađivala je sa slavnim rediteljima poput Michaela Hanekea, Claudea Chabrola, Jean-Luca Godarda, Otta Premingera, Bertranda Taverniera, Bertranda Bliera, Claire Denis, Michaela Cimina i Paula Verhoevena. Cijenjena je od publike i kritike zbog nezaboravnih uloga u filmovima PIJANISTICA, BIJELA ROBA, ONA, GRETA i mnogim drugima.

Foto: Edis Deljković/BHRT

Huppert je dobitnica brojnih prestižnih nagrada, uključujući nagradu BAFTA za najbolju mladu glumicu za ulogu u filmu ČIPKARICA; dvije nagrade za najbolju glumicu Filmskog festivala u Veneciji za uloge u filmovima PRIČA O ŽENAMA i CEREMONIJA; Specijalne nagrade žirija Lion d’Or Filmskog festivala u Veneciji za ulogu u filmu GABRIELLE i za životno djelo, te dvije nagrade za najbolju glumicu Filmskog festivala u Cannesu za uloge u filmovima VIOLETTE i PIJANISTICA. Osvojila je i francusku nagradu César za najbolju glumicu za filmove CEREMONIJA i ONA. Za ulogu u filmu ONA osvojila je i nagrade Gotham, Zlatni Globus i Spirit, kao i nominaciju za nagradu Oscar za najbolju glumicu. Za rad u pozorištu osvojila je nagradu Molière, te prestižnu “Prix Europe pour le Théâtre” u Rimu.

Huppert je i nositeljica francuskog Državnog ordena za zasluge reda Legije časti i Ordena reda viteza umjetnosti i književnosti. Predsjedavala je žirijem 62. Filmskog festivala u Cannesu.

Film “Ukrug” u Takmičarskom programu – igrani film

U okviru centralnog programa SFF-a Takmičarski program – igrani film, večeras u 19:40 sati u Narodnom pozorištu Sarajevo svjetsku premijeru je zabilježio film “Ukrug” (V krag) bugarskog režisera Stephana Komandareva.

Od 16 sati, također u Narodnom pozorištu, prikazan je makedonski film “Bog postoji i zove se Petrunija” u režiji Teone Strugar Mitevske, u sklopu programa U fokusu.

Summer Screen predstavlja dokumentarni film “Diego Maradona” Britanca Asifa Kapadije, fascinantnu životnu priču jednog od najvećih fudbalera svih vremena.

Program “Tribute to Pawel Pawlikowski” održava se u kinu Meeting Point, a iz bogate filmografije poljskog oscarovca danas smo gledali filmove “Kradljivci auta” i “Posljednje utočište”.

Ljubitelji programa “Open Air” večeras od 20:30 sati u Ljetnom kinu Raiffeisen moći će uživati u novom ostvarenju francuskog autora Ladja Lya “JADNICI ” (Les Miserables). Film je na ovogodišnjem festivalu u Cannesu dobio nagradu žirija, a proglašen je najboljim filmom na festivalima u Durbanu i Jeruzalemu.

Raspored današnjih projekcija na 25. Sarajevo Film Festivalu:

https://films.sff.ba/ba/home?&eventdate=20190818

Izvor: BHRT/SFF.ba

 

 

Related Posts

Kontakt

BHRT - Radiotelevizija Bosne i Hercegovine

Bulevar Meše Selimovića 12
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Tel.: +387 33 461 101
Fax: +387 33 408 029
E-mail: pitajte@bhrt.ba
Web: www.bhrt.ba

Društvene mreže