fbpx
BiH, Vijesti

Plenković u Orašju: Zalagaćemo se da put BiH ka EU ide na dobrobit cijele zemlje

Off 86
Plenković u Orašju

U prostorijama franjevačkog samostana u Tolisi u Orašju potpisivan je ugovor o financijskoj potpori Republike Hrvatske za provedbu kulturnih, obrazovnih, znanstvenih, zdravstvenih i ostalih programa i projekata Hrvata u Bosni i Hercegovini.

Predsjednik Hrvatskog narodnog sabora i HDZ-a BiH dr. Dragan Čović kazao je kako je Republika Hrvatske puno učinila s ovom potporom.

„Vlada RH daje potporu svima nama u BiH, hrvatskom narodu u BiH i s te strane jedno veliko hvala, tebi dragi Andrej, svim tvojim suradnicima, svim saborskim zastupnicima pa i onima koji nas predstavljaju na jedan poseban način. Duboko vjerujem da ćemo mi prepoznati način da pošaljemo poruku svima da kao narod na kojemu počiva budućnost BiH, narod koji se još uvijek bori za svoju ravnopravnost, svoje mjesto kao konstitutivni narod, narod kojeg ne predstavljaju legitimni predstavnici na svim razinama vlasti, ali narod koji predvodi naš euroatlanski put i sve ono što je dobro danas u BiH“, poručio je predsjednik Čović na svečanosti.

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković kazao je da je ovo jako lijepo okupljanje Hrvata u BiH i večerašnja večer Hercegovine u Posavini, dobra prigoda za sinergiju hrvatskoga naroda u BiH.

„Došli smo ovdje s poštovanjem prema BiH, vođeni s željom da unaprijeđujemo naše odnose na što kvalitetniji način, da rješavamo otvorena pitanja, da kroz potporu cijeloj BiH vodimo računa o Hrvatima kao najmalobrojnijem, ali kako je rekao Dragan, važnog za sadašnjost, naravno, prošlost ali još više i europsku budućnost BiH. Evo upravo za vrijeme njegove dužnosti predsjedatelja Predsjedništva BiH je ona podnjela zahtjev za članstvo u EU uz snažnu potporu diplomacije BiH, ali i uz potporu RH kao članice Unije. Taj proces kontinuirano traje i mi ćemo se zalagati da ide na dobrobit cijele zemlje ali istodobno i osnaži ravnopravnost i položaj hrvatskog naroda. Ugovori koje danas potpisujete, mislim da je to sjajno, 90 projekata, to potvrđuje kontinuitet, sustavnost i konzistentnost naše politike i jedne dobre komunikacije gdje se financiraju projekti i u području obrazovanja, kulture, zdravstva, stipendiranja učenika, brojni projekti koji podupiru i vjerske aktivnosti u BiH i mislim da se zaista sada stvorila jedna prava stečevina projekata koja svakodnevni život Hrvata u BiH čine kvalitetnima“, naglasio je predsjednik predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković.

Plenković u Orašju 2

Vlada Hrvatske je na 173. sjednici održanoj 1. kolovoza 2019. godine donijela je Odluku o raspodjeli sredstava za financiranje kulturnih, obrazovnih, znanstvenih, zdravstvenih i ostalih programa i projekata od interesa za hrvatski narod u Bosni i Hercegovini za 2019. godinu. Potpisivanje ugovora s korisnicima potpore održalo se u prostoru kongresne dvorane franjevačkog samostana u Tolisi čije uređenje i obnovu pomaže Vlada Republike Hrvatske i u kojem se nalazi jedan od najljepših muzeja u ovom dijelu Europe simboličnog naziva ”Vrata Bosne”.

Izvor: BHRT

Related Posts