fbpx
Region, Vijesti

Plenković: Bit će novca za Hrvate u BiH

Off 40
Plenković u Orašju

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković na početku sjednice Vlade osvrnuo se na brojne aktualnosti, a između ostalog, komentirao je financijsku pomoć Hrvatske Hrvatima u BiH te nedavni incident na granici pri pokušaju ulaska 11 srbijanskih vojnika u Hrvatsku.

Ima i bit će novca za Hrvate u BiH

Plenković se osvrnuo na svoj boravak u Orašju u BiH prošlog tjedna, gdje je bio u pratnji ministra vanjskih i europskih poslova Gordana Grlića – Radmana i državnog tajnika za Hrvate izvan domovine Zvonka Milasa, gdje su u tamošnjem franjevačkom samostanu podijeljeni ugovori potpore Hrvatima u Bosni i Hercegovini za 89 projekata vrijednih preko 25 milijuna kuna (3,4 milijuna eura).

Plenković je poručio svima u Hrvatskoj koji se pitaju o svrsi i razlogu financiranja Hrvata u susjednoj BiH kako “ima novca za Hrvate u BiH i bit će novca za Hrvate u BiH, kao što ih ima za zdravstvene i prosvjetne djelatnike”.

“Mora biti novca za Hrvate u BiH i za Hrvate u Srbiji jer je to dio našeg političkog programa. Biramo da pomognemo našim sunarodnjacima u zemlji koja je nama susjedna, koja nam je važna, prijateljska, kojoj želimo dobro, koju tretiramo s respektom i želimo da njihov položaj, identitet, kultura i obrazovanje budu bolji. To su sve vrlo konkretni projekti i u tom smjeru ćemo nastaviti”, poručio je Plenković.

Dodao je kako je posebno potpomognut rad Katoličkog školskog centra “Ivan Pavao II” u Bihaću te se posebno zahvalio banjolučkom biskupu Franji Komarici istaknuvši njegovu važnu ulogu za opstanak Hrvata na teritoriju RS-a u BiH.

“U tu školu ide 80 posto Bošnjaka”, zaključio je Plenković.


Vulinovih 11 ne može ući u Hrvatsku

“U subotu smo bili suočeni s događajem kakvoga se ne sjećam, da nam jedna susjedna zemlja želi inscenirati provokaciju na događaju koji ne bi smio to biti. U subotu je u Jasenovac trebalo doći, izraziti pijetet i respekt žrtvama na način kako to treba biti i kako to ozbiljne zemlje u kojima postoji kulturna praksa komunikacije to inače rade”, rekao je Plenković.

Hrvatski premijer smatra kako su dužnosnici iz Srbije trebali najaviti dolazak 11 vojnika u Jasenovac na komemoraciju diplomatskom notom ili telefonom u Ministarstvo vanjskih poslova, ili da je vojni izaslanik Srbije u Hrvatskoj taj događaj trebao najaviti hrvatskom Ministarstvu obrane, pa bi onda Hrvatska poslala 11 svojih vojnika u Jasenovac.

Poručio je kako Vlada Hrvatske nikada ne bi pokušala poslati svoje vojnike u susjednu zemlju bez ranije najave vlastima, dodavši kako su to uzusi i praksa.

“Pavle Vujisić je u filmu ‘Ko to tamo peva’ rekao: ‘Propisi su propisi’ i njih treba poštovati”, poručio je Plenković.

“I zato smo mi rekli da Vulinovih 11 ne može ući u Hrvatsku ako nisu bili najavljeni po propisu. To znači da ne dopuštamo provokacije i da nas jedna provokacije ne dovede do nekog incidenta. Tu odluku bi opet donijeli sutra i opet ćemo je donijeti ako se ponovi neka slična situacija prema bilo kojoj zemlji sa sličnim, neobjašnjivim, po men,i potezom”, poručio je Plenković.

Pupovac drugačije artikulirao izjavu

“To ne znači da nećemo učiniti sve da se srpska manjina u našem društvu zemlji osjeća dobro i sigurno. Zato smo bili brzi i učinkoviti u rješavanju svih ovih incidenata koji su se dogodili proteklih mjeseci”, ocijenio je premijer Hrvatske.

Policija je otkrila do jednog počinitelja, što pokazuje da Hrvatska funkcionira kao država, ocijenio je Plenković, te istaknuo kako Vlada radi na smanjenju polarizacije u društvu.

Komentirao je i jučerašnju konferenciju za medije srpskog zastupnika u Hrvatskom saboru Milorada Pupovca, ocijenivši kako je Pupovac nakon dva tjedna drugačije artikulirao svoj iskaz, ocijenivši kako je Pupovac jučer rekao da “današnja, suvremena Hrvatska nema veze s NDH, da Hrvatska nije faktor nestabilnosti na jugoistoku Europe, da ova Vlada niti većina ne kreiraju klimu nesnošljivosti”.

Spomenuo je novonastali natpis u rodnom mjestu Pupovca Ceranjama Donjim “Ubij Srbina”, ta na kraju poručio kako u Hrvatskoj postoje političke snage koje

Izvor: Anadolu Agency

Related Posts

Kontakt

BHRT - Radiotelevizija Bosne i Hercegovine

Bulevar Meše Selimovića 12
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Tel.: +387 33 461 101
Fax: +387 33 408 029
E-mail: pitajte@bhrt.ba
Web: www.bhrt.ba

Društvene mreže