BiH, Vijesti

PIK: Glavni cilj bh.vlasti treba biti ponovna izgradnja povjerenja

Off 216

U Sarajevu je danas završeno dvodnevno zasjedanje Političkih direktora zemalja članica Upravnog odbora Vijeća za provođenje mira (PIK) na kojem je ponovo konstatovano da još nije došlo do formiranja vlasti u BiH.

Detalje donosi reporterka BHRT-a Aida Fazlić u svom javljanju:

Ruska federacija ni ovaj put nije se pridružila zajedničkoj izjavi Političkih direktora PIK-a

Ovdje pogledajte kompletnu pres konferenciju:

Kako je po završetku sjednice rekao predstavnik Valentin Incko (Valentin Inzko), šest mjeseci nakon posljednjeg zasjedanja PIK-a, na kojem je takođe upućen poziv da se vlast u BiH što brže formira, do toga nije došlo, a stranke u ovom procesu nisu pokazale fleksibilnost. Kašnjenje implementacije izbornih rezultata sprečava provedbu neophodnih reformi, ocijenio je on.

Članovi PIK-a pozvali su vlasti u Bosni i Hercegovini na svim nivoima na saradnju i koordinaciju, kada je u pitanju sigurnosni aspekt.

Govoreći o najavi formiranja rezervnog sastava Republike Srpske, Incko je rekao da je stav međunarodne zajednice jasan i da ona želi osigurati adekvatne resurse i obuku policijskim snagama u BiH, kako bi se suočile sa brojnim izazovima. On je rekao da odgovor na pitanje zašto se RS okrenula formiranju rezervnog sastava moramo tražiti od njih.

“Prvo su rekli da je terorizam, pa migracije, sada kažu da je zbog prirodnih katastrofa. Mislimo da postojeća policija može da odgovari na sve izazove i da nije trenutak da se osnivaju neke nove jedinice”, rekao je Incko, dodajući kako misli da je bolje da u BiH ima što manje naoružanih ljudi, te da ne vidi razlog za formiranje rezervnog sastava policije.

Prema njegovim riječima, ova tema samo je stvorila tenzije u BiH.

Incko se, takođe, osvrnuo i na aferu koja trenutno potresa bh.pravosuđe – optužbe da je predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) Milan Tegeltija umiješan u korupciju.

Rekao je kako je vrijeme da se u pravosuđe vrati povjerenje i da u VSTV-u treba da budu najbolji i najcjenjeniji suci.

“Nadamo se da će narednih mjeseci doći do revizije Zakona o VSTV-u. Država koja nije pravna država, nije ni država”, naglasio je Incko.

Related Posts