fbpx
BiH

Krišto, Zvizdić i Radmanović na čelu Predstavničkog doma PSBiH

Off 369
 Za predsjedavajuću Predstavničkog doma PSBiH  na konstitutivnoj sjednici  izabrana je Borjana Krišto, za prvog zamjenika Denis Zvizdić,a drugog Nebojša Radmanović. Poslanicima uručeni certifikati. Pogledajte video svečane zakletve, čime je počeo teći poslanički mandat. Izabrana i Komisija za pripremu izbora Vijeća ministara BiH.

Poslije treće po redu pauze, poslanici su izabrali članove Komisije za pripremu izbora Vijeća ministara BiH, čime je završena konstituirajuća sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.

U tu komisiju su izabrani: Aida  Baručija (Nezavisni blok), Mirsad Kukić (PDA), Jasmin Emrić (A-SDA), Nenad Nešić (DNS), Jakov Galić (SP). Izabrani su i Halid Genjac (SDA), Predrag Kožul (HDZ BiH-HNS), Saša Magazinović (SDP BiH), Dženan Đonlagić (DF), Edita Đapo (SBB BiH), Predrag Kojović (Naša stranka), Staša Košarac (SNSD), Dragan Mektić (SDS) i Branislav Borenović (PDP).  

Predsjedavajuća Predstavničkog doma Borjana Krišto podsjetila je poslanike na poslovničku odredbu po kojoj je propisan način osnivanja klubova zastupnika u roku od sedam dana od dana konstituiranja tog doma.

Naša reporterka iz Parlamentarne skupštine, Adisa Ajdaslić, sumirala je dešavanja sa današnje konstituirajuće sjednice:

Nakon pauze, Denis Zvizdić izabran je za prvog zamjenika predsjedavajućeg  PDPSBiH, a Nebojša Radmanović za drugog zamjenika.

Krišto izabrana za predsjedavajuću PDPSBiH

Za Borjanu Krišto kao predsjedavajuću PD PSBiH u ponovljenom glasanju  za je glasalo 16 poslanika, protiv 8, suzdržanio 7, te je izabrana za predsjedavajuću PD PSBiH.

Denis Zvizdić je dobio 23  glasa  za, 17  protiv , suzdržanih 2  , dok je Nermin Nikšić dobio  17 glasova za,  16 protiv,  suzdržanih 9.  U ovoj situaciji potrebno je usaglašavanje, navela je Mladina. Kako nije bilo saglasnosti,  trebalo je glasati i u drugom krugu,ali je Halid Genjac (SDA) rekao da je povrijeđen Poslovnik, dok je Damir Arnaut(SBB)  rekao da nije došlo do povrede, te tražio glasanje u drugom krugu za Nikšića.

Nakon brojnih nejasnoća u vezi s tim da li je ili nije povrijeđen Poslovn ik, Adil  Osmanović je tražio 15-minutnu pauzu, ali je Mladina  objasnila da se u toku glasanja ne  može davati pauza. Ipak, Mladina je dala pauzu od 15 minuta.

Izbor članova Kolegija

Činom davanja svečane izjave poslanici su stekli uslove za obavljanje poslaničkih dužnosti. U toku je izbor  predsjedavajućeg, prvog zamjenika predsjedavajućeg i drugog zamjenika predsjedavajućeg Predstavničkog doma.

Kako je predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik, a Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić, to predsjedavajući Predstavničkog doma PSBiH treba da bude iz reda hrvatskog naroda, prvi zamjenik  iz reda bošnjačkog ,a drugi iz reda srpskog  naroda, objasnila je Mladina.

Nikola Lovrinović (HDZ) je za predsjedavajuću Predstavničkog doma PSBiH predložio Borjanu Krišto, Snežana Novaković Bursać (SNSD) za  drugog zamjenika predsjedavajućeg predložila je Nikolu Radmanovića, dok je Adil Osmanović (SDA) na mjesto prvog  zamjenika predsjedavajućeg predložio Denisa Zvizdića.  Saša Magazinović je na mjesto prvog zamjenika predsjedavajućeg predložio Nermina Nikšića.

U video pogledajte kako je izgledala rasprava oko prijedloga za rukovodstvo Predstavničkog doma:

Staša Košarac iz SNSD-a tražio je 30 -minutnu pauzu.

Nakon što je privremena predsjedavajuća Predstavničkog doma PSBiH Nada Mladina kao najstarija poslanica pročitala imena svih poslanika, oreško se nausvajanje dnevnog reda, a prva tačka je davanje svečane izjave izabranih poslanika.

Svečana izjava

Potom su svi poslanici dali svečanu izjavu,  koju su potpom i  potpisali. Evo teksta svečane izjave:

“Obavezujem  se da ću savjesno obavljati povjerene mi dužnosti, poštivati Ustav BiH, u potpunosti provoditi Opći okvirni sporazum za mir u BiH, štititi i zauzimati se za ljudska prava i temeljne slobode, te štititi interese i ravnopravnost svih naroda i građana”.

Pogledajte snimak svečane izjave:

Dva mjeseca nakon Općih izbora konstituiše se Predstavnički dom PSBiH, u kojem će sjediti predstavici čak 14 stranaka.

Uručeni mandati izabranim poslanicima

Članovi Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine uručili su danas uvjerenja o dodjeli mandata poslanicima u Predstavničkom domu  Parlamentarne skupštine BiH izabranim na Općim izborima u oktobru ove godine za naredni četverogodišnji period.  

Prije toga su poslanici potpisali izjavu o prihvatanju mandata.

Novoizabrani zastupnici SDP BiH Nermin Nikšić i Saša Magazinović odbili su ptihvatiti certifikate, jer su tužili CIK, ali su prihvatili mandat. Mandate su odbili prihvatiti i poslanici PDP-a. Bariša Čolak  odbio je prihvatiti mandat, koji je preuzela Darjana Katić (HDZ).

Fuad Kasumović (Nezavisni blok) rekao je da će ostati na funkciji gradonačelnika Zenice,te je njegov mandat prihvatila Aida Burudžija.

 

U skladu sa izbornim rezultatima, s prostora Federacije BiH u novom sazivu Predstavničkog doma SDA će imati osam poslanika, stranke okupljene oko HDZ-a BiH pet, koliko će imati i SDP BiH.

DF će imati tri poslanika, SBB BiH i Naša stranka po dva, dok će po jednog poslanika imati Nezavisni blok, Pokret demokratske akcije – PDA i A-SDA.

Iz Republike Srpske u Predstavničkom domu državnog Parlamenta sjedit će šest poslanika SNSD-a, tri poslanika SDS-liste, dva poslanika PDP-a, dok će po jednog poslanika imati DNS, Socijalistička partija i SDA.

U skladu s odredbama Poslovnika Predstavničkog doma, dok se ne izabere predsjedavajući, prvom sjednicom predsjedava najstariji izabrani ili najstariji izabrani prisutni poslanik – kao privremeni predsjedavajući.

 

Poslovnikom je također definirano da, nakon što poslanici daju izjavu, Dom među svojim članovima bira po jednog predstavnika iz svakog konstitutivnog naroda koji će obavljati dužnosti predsjedavajućeg, te prvog i drugog zamjenika predsjedavajućeg.

Predstavnički dom Parlamenta Bosne i Hercegovine ima 42 člana, od kojih se dvije trećine biraju sa teritorije Federacije BiH, a jedna trećina s teritorije Republike Srpske.

Centralna izborna komisija donijela je 6. novembra Odluku o potvrđivanju i objavljivanju rezultata Općih izbora 2018. godine, od kada je počeo teći rok od 30 dana za konstituiranje Predstavničkog doma Parlamenta Bosne i Hercegovine.

Related Posts