Životni stil

Par pandi blizanaca vraćen iz Austrije u Kinu

Off 51

Pande blizanci, Fufeng i Fuban, koji su boravili u Austriji, vraćeni su u Kinu, u provinciju Šečuan, na jugozapadu zemlje.

Kao prvi par pandi blizanaca koji su se vratili u Kinu, oni će živjeti u Volong Šenšuping (Wolong Shenshuping) bazi i sada će započeti svoj 30-dnevni izolacioni i karantinski period.

Iako su putovali 40 časova, dvije pande su dobro podnijele putovanje, te nisu izgledale uznemirene.

Austrijski uzgajivač koji je brinuo o pandama, takođe je putovao sa njima kako bi ih hranio i pomogao im da se postepeno prilagođavaju životnoj sredini u Sečuanu. Po dolasku, uzgajivači su strpljivo čekali ispred transportnog kontejnera kako bi dozvolili da Fuban sam izađe.

Fufeng i Fuban su prvi pande blizanci koje je uspješno podigla njihova majka Jangjang. Ona je zajedno sa njihovim ocem Lonhuijem okotila pet mladunčadi u bečkom Zoo vrtu Šenbrun. Narije panda mladunče Fulong vratilo se u Kinu još 2009. godine, kada je imalo dvije godine.

Uzgajivači pandi su rekli da će blizancima biti potrebno do dva mjeseca da se u potpunosti prilagode novoj okolini.

“Mi smo sa njih pripremili hranu koju su do sada jeli, kako bi im pomogli da se postepeno adaptiraju”, rekao je Vang Čendong, stručnjak Kineskog centra za očuvanje i istraživanje džinovskih pandi.

Kako kažu uzgajivači, jezik je takođe važan način za komuniciranje sa pandama. Oni će obavljati ponovljenu slušnu stimulaciju, tako da će ih pande upoznati i izgraditi osećaj povjerenja u njih.

Vang se takođe šalio da su pande već učili da se prilagode slušanju njihovih imena, izgovorenih sa sečuanskim akcentom.

Broj džinovskih pandi koji se u Kinu vraćaju iz inostranstva sada se povećao na 15, rekli su iz Kineskog centra za očuvanje i istraživanje džinovskih pandi.

ZANIMLJIVOST

Sve pande na svijetu su vlasništvo Kine bez obzira gdje se nalazile, pa čak i one rođene u Zoo vrtu na drugom kraju svijeta.

Prvo putovaje pande u inostranstvo zabilježeno je 685. godine, kada je tadašnja kineska carica Vu Zetian poklonila dvije pande japanskom caru.

Tada ljudi nisu znali kakva je panda životinje, te nisu ni slutili da će jednom postati prava dragocjenost Kine, pa čak i cijelog svijeta.

Pande koje se zbog naučne saradnje nalaze u inostranstvu, pripadaju Kini. Po pravilu, nijedna panda u inostranstvu ne ostaje više od deset godina, a njihova mladunčad se vraćaju u Kinu kada napune tri godine.

Related Posts