fbpx
Svijet, Vijesti

Papa pozvao Britaniju da Chagos vrati Mauricijusu

Off 19
Besar Ademi - Anadolu Agency

Poglavar Rimokatoličke crkve papa Franjo pozvao je vlasti Velike Britanije da u skladu sa svibanjskom rezolucijom Generalne skupštine Ujedinjenih naroda u roku od šest mjeseci Mauricijusu prepuste arhipelag Chagos u Indijskom oceanu.

Papa Franjo je završio višednevnu turneju tijekom koje je posjetio Mozambik, Madagaskar i Mauricijus, a tijekom povratka u Vatikan u zrakoplovu je razgovarao s novinarima koji su ga pratili na turneji.

Novinari su papu Franju zamolili za komentar o arhipelagu Chagos s kojeg su mještani protjerani prije pedesetak godina i koji je pod kontrolom Velike Britanije, a na jednom od otoka je i američka vojna baza. Podsjetili su ga da je Generalna skupština UN-a u svibnju usvojila rezoluciju da se Chagos prepusti Mauricijusu.

“Svi moraju poštivati odluke međunarodnih institucija. Međunarodni sud pravde, UN i druge institucije donose odluke koje kao ljudi moramo poštovati. UN i međunarodni sudovi su zato i osnovani”, poručio je papa Franjo.

Papa Franjo je kazao da se u prošlosti mnogo puta dogodilo da narodi izbore nezavisnost i da države okončaju vladavinu te je naveo primjer povlačenja Francuske, Velike Britanije i Italije.

I Međunarodni sud pravde je u veljači ove godine donio presudu da je britanska vlast na Chagosu nelegalna i da arhipelag pripada Mauricijusu.

Međutim, odluke Generalne skupštine UN-a i Međunarodnog suda pravde su savjetodavnog karaktera.

Izvor: Anadolu Agency

Related Posts

Kontakt

BHRT - Radiotelevizija Bosne i Hercegovine

Bulevar Meše Selimovića 12
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Tel.: +387 33 461 101
Fax: +387 33 408 029
E-mail: pitajte@bhrt.ba
Web: www.bhrt.ba

Društvene mreže