fbpx
Svijet, Vijesti

Pakistan ne razmatra mogućnost vojne akcije protiv Indije

Off 52
Sah Mahmud Kuresi
Foto: AP /B.K. Bangash

Pakistan ne razmatra mogućnost vojne akcije i umjesto toga traži političke i pravne opcije za suprostavljanje odluci Indije o ukidanju ustavne autonomije Kašmira, izjavio je pakistanski ministar spoljnih poslova Šah Mahmud Kureši (Shah Mahmood Qureshi), nakon što su indijske snage bezbjednosti uhapsile više od 500 ljudi da bi se spriječilo izbijanje nasilja u Kašmiru.

On bi uskoro trebao otputovati u Kinu kako bi informisao Peking o nastaloj situaciji pošto je Indija ukinula specijalni status savezne države Džamu i Kašmir.

Kureši je odbacio tvrdnje Indije da promjena statusa Kašmira spada u njeno unutrašnje pitanje i da Pakistan treba da preispita odluke o protjerivanju indijskog ambasadora i o obustavi trgovine i glavne željezničke linije s Indijom.

On je kazao da bi Pakistan mogao da razmotri opoziv tih mjera ako Indija učini isto s odlukom o ukidanju ustavne autonomije Kašmira.

Zbog te odluke, Pakistan je juče protjerao indijskog ambasadora i suspendovao trgovinu s Indijom, a od danas je obustavio glavnu željezničku liniju sa tom zemljom.

Po okončanju britanske kolonijalne vlasti u augustu 1947. godine, indijski potkontinent podijeljen je na većinski hinduističku Indiju i pretežno muslimanski Pakistan. U oktobru 1947. Indija i Pakistan su počeli prvi rat za kontrolu nad većinski muslimanskim Kašmirom, koji je okončan 1948. sklapanjem primirja uz posredstvo Ujedinjenih nacija. Kašmir je od tada podijeljen između dvije države koje tvrde da polažu pravo na njegovu cjelinu.

Drugi rat Indije i Pakisana, takođe oko Kašmira, izbio je u augustu 1965. godine, a dvije zemlje su u septembru te godine pristale na primirje pod nadzorom UN-a. Indija i Palistan, koje su danas nuklearne sile, vodile su u decembru 1971. treći rat, na istoku Pakistana,  kiji je okončan stvaranjem nezavisne države Bangladeš.

Oružana pobuna protiv indijske vlasti u Kašmiru počela je 1989. godine. Indija tvrdi da Pakistan snadbijeva pobunjenike oružjem i da ih obučava, a Islamabad to negira.

Izvor: Beta/Agencije

Related Posts