fbpx
BiH, Ekonomija, Vijesti

Pad prihoda u Luci Brčko

Off 40

Zbog zabrane saobraćaja teretnim vozilima preko rijeke Save između Brčkog i Gunje, brčanski privrednici svaki dan gube hiljade maraka, a carinskom terminalu i Luci Brčko višemilionsko pada profit.

Problem sa mostom datira od drugog mjeseca 2019. godine. Vlada Distrikta je oformila radnu grupu koja bi trebala predložiti određene mjere za ublažavanje tih posljedica, jer ih je nemoguće potpuno eliminisati, izjavio je šef Odjeljenja za privredni razvoj, sport i kulturu Brčko distrikta BiH Pero Gudeljević.

Granični prelaz Brčko, pored toga što je specifičan slučaj u pogledu beneficija za turizam, donosi i jednu od najznačajnijih prednosti Brčkog, a to je logistički potencijal i ekonomska atraktivnost ovog grada. Zatvaranjem mosta za saobraćaj Brčko distrikt dolazi u jednu nezavidnu poziciju.

Obustava saobraćaja donijela je probleme i javnom preduzeću “Luka Brčko”. Ovogodišnje poslovanje carinskog terminala Luke Brčko u odnosu na prošlogodišnje rezultate bilježi pad za čak 50 posto.

Predstavnici Distrikta su u Vukovaru razgovarali sa predstavnicima Vukovarsko-srijemske županije o posljedicama obustave teškog saobraćaja, istakavši da su štete višestruke u ekonomskom smislu. Vukovarsko-srijemska županija je izrazila spremnost da o ovim zaključcima obavijesti Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture u Vladi Republike Hrvatske, obzirom na to da su Vlada RH i Savjet ministara BiH nadležni za rješavanje predmetnog pitanja. A Brčko distrikt će, prema zaključcima, pronaći finansijska sredstva za izradu dokumenta o procjeni rekonstrukcije mosta na Savi.

Izvor: BHRT

Related Posts