Film, Vijesti

Ovogodišnji Cannes u čast Agnes Vardi

Off 55

Organizatori ovogodišnjeg, 72. izdanja Međunarodnog filmskog festivala u Kanu (Cannes) odlučili da odaju priznanje nedavno preminuloj rediteljki Anjes (Agnes) Vardi sa njenim likom na glavnom plakatu Festivala.

“Anjes u punom sjaju ispred kamere. Mlada žena od 26 godina snima svoj prvi film”, navodi se u opisu fotografije koja će biti na plakatu.

Ikona francuske kinematografije Anjes Varda preminula je 29. marta u 90. godini, a prvi film “La Pointe courte” snimila je 1954. godine. U tom ostvarenju glume Silvija Monfor i Filip Noare.

Rođena kao Arleta Varda u Briselu, jedna je od ključnih figura Novog talasa. Proslavila se filmovima “La Pointe courte” iz 1955. godine, snimljenim u saradnji s Alenom Reneom, “Cleo de 5 a 7” (1962), “Les Creatures” (1966), “Sans toit ni loi” (1985) i “Les Plages d’Agnes”.

Dobitnica je brojnih nagrada, među kojima su Zlatni lav 1985, počasni Cezar 2001. i počasna Zlatna palma 2015. Varda je 2017. godine dobila i počasnog Oskara za životno djelo.

Međunarodni filmski festival u Kanu ove godine će biti održan od 14. do 25. maja, a predsjednik žirija biće cijenjeni meksički reditelj Alehandro Gonzales Injaritu. Organizatori će tokom sedmice saopštili spisak filmova koji će se boriti za Zlatnu palmu.

Festival otvara film “The Dead Don’t Die” (Mrtvi ne umiru) američkog reditelja Džima Džarmuša, koji je 1984. godine u Kanu dobio Zlatnu palmu za ostvarenje “Čudnije od raja”.

Zlatnu palmu je prošle godine dobio film “Kradljivci” (Shoplifters) japanskog reditelja Hizokazua Kore-ede.

Related Posts