Pozorište

Otvoren Teatar fest “Petar Kočić”

Off 36
Foto: banjaluka.com

Premijerom predstave “Škola za žene”, Narodnog pozorišta Republike Srpske, večeras je u Banjaluci otvoren Teatar fest “Petar Kočić”.

Do 8. juna, kada je predviđena dodjela nagrada i zatvaranje festivala, publika će, u takmičarskoj selekciji, moći pogledati pet predstave teatara iz Bosne i Hercegovine, Srbije i Hrvatske.

Čast da otvori ovogodišnji festival pripala je ministrici prosvjete i kulture u Vladi Republike Srpske, koja je generalni pokrovitelj festivala, Nataliji Trivić.

“Dvadeset dvije godine nije malo, a kada kažemo da se ove godine održava pod motom ‘istorija i legenda’, mi za Narodno pozorište Republike Srpske možemo reći da u sebi sublimira obje ove riječi. Ovo pozorište ima svoju istoriju, jer već od ovog Teatar festa počinju pripreme za obilježavanje 90 godina postojanja ove kuće, koje ćemo proslavljati naredne godine. A, kada kažemo legenda, tu svakako mislimo na njegove glumce i sve radnike, koji sve čine da svaka njihova predstava zapaženo prođe, ne samo u Banjaluci, nego i gdje god se prikazuje”, rekla je ministrica Trivić.

Značaj ovog festivala je, poručili su organizatori, u afirmaciji pozorišnog stvaralaštva te predstavljanju najboljih i umjetnički najrelevantnijih scenskih ostvarenja iz regiona, koja doprinose promociji novih i ostvarenih kulturnih vrijednosti na međunarodnoj sceni.

Related Posts