fbpx
Turizam

Otvoren sarajevski turistički sajam: U prvom planu gastroturizam

Off 150
U sarajevskom Kulturno-sportskom centru (KSC) Skenderija otvoren je 40. međunarodni sajam turizma, ugostiteljstva i turistička berza, koji se već drugu godinu održava pod nazivom „Sarajevski festival turizma“. Ove godine manifestacija je okupila oko 70 izlagača iz Crne Gore, Hrvatske, Makedonije, Turske, Indije i Bosne i Hercegovine.

Direktor KJP “Skenderija” Amer Kapo je ukazao na važnost održavanja sajmova koji doprinose afirmaciji domaće turističke ponude i prirodnih potencijala, te predstavljaju turizam kao jednu od najvažnijih privrednih grana BiH.

“Potrudili smo se pripremiti bogat program ove godine, tako da vjerujem da će svi posjetioci uživati”, poručio je Kapo, te podsjetio da je tema ovogodišnjeg Festivala gastroturizam.

Otvarajući Festival zamjenik gradonačelnika Sarajeva Milan Trivić je kazao kako turizam ima perspektivu, zbog čega je važno poboljšati turističku ponudu.

“Grad Sarajevo, a samim tim i BiH, nalazi se na top listi turističkih svjetskih destinacija i to trebamo poboljšati. Pozitivan primjer je Trebevićka žičara, koja je magnet za turiste. Od otvorenja 6. aprila do danas njom se provozalo 700.000 ljudi”, kazao je Trivić i izrazio nadu da će svi nivoi vlasti u BiH doprinijeti da BiH bude najposjećenija država.

U skladu sa temom, već sutra će biti organizovana konferencija pod nazivom “Gastronomija i razvoj turističke destinacije”, na kojoj će o gastronomiji i savremenom turizmu govoriti domaći, ali i stručnjaci iz zemalja regiona.

U petak pokušaj obaranja Ginisovog rekorda u pripremi palačinki

Otvoreno je i međunarodno takmičenje kuhara i poslastičara u organizaciji Udruženja kuhara BiH, a žirijem predsjedava dobro nam poznati kuhar Stevo Karapandža.

Udruženje barmen ICE Sarajevo organizator je takmičenja barmena iz regiona. Uz promociju turističke ponude izlagača, posjetitelji sajma imaju priliku uživati u gastro delicijama koje, uz profesionalce, pripremaju i učenici ugostiteljskih škola.

Vrhunac festivalskih dešavanja se najavljuje za petak, kada će Klub ljubitelja palačinki i Uruženje kuhara BiH zajednički organizovati pokušaj obaranja Ginisovog rekorda u pripremi i serviranju 13.000 palačinki. Dosadašnji rekord drži Moskva.

Palačinke će stići i do socijalno ugroženih kategorija, zahvaljujući Udruženju Pomozi.ba, a biće dristribuirane i do domova za stare, te djeci bez roditeljskog staranja.

Pozivaju se svi koji mogu da u petak dođu na plato Skenderije i budu dio ovog događaja.

Inače, ulaz na sve festivalske manifestacije je slobodan, a krajnji cilj organizatora je da Festival, koji će trajati do 26. oktobra, pozicionira Sarajevo kao regionalni turistički centar.

Related Posts