BiH, Vijesti

Otvoren “Jahorina ekonomski forum 2019”

Off 138
Foto: Ana Samardžić/BHRT

Otvoren je dvodnevni “Jahorina ekonomski forum 2019” pod nazivom “Ekonomija novog doba-inovacije, digitalizacija i komunikacione tehnologije kao baza ekonomskog razvoja”. Forum prati reporter BHRT-a Anel Nurković.


Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović ocijenila je da je najbolji način za razvoj privrede i povećanje stope zaposlenosti proboj na inostrana tržišta, a osnovni preduslov za to je stvaranje inovativnih i kvalitetnih proizvoda.

Foto: Anel Nurković/BHRT

“Moramo korigovati naš odnos prema razvoju i u tom smislu svi moramo da se prilagođavamo. Obrazovni sektor mora inovirati svoj pristup. Poslovni sektor mora pratiti trendove koji su često zahtijevaju korjenite promjene. Javna administracija i regulatorne agencije moraju blisko sarađivati sa različitim sektorima, kako bi pravovremeno razumjeli promjene i pravile podsticajan institucionalni okvir za razvoj”, rekla je Cvijanović na otvaranju Foruma.

Foto: Ana Samardžić/BHRT

Zajednički zadatak je, navodi Cvijanović, u narednom periodu graditi sistem podrške preduzetništvu kroz primjenu inovacija svjetskog kvaliteta, koje će moći da se komercijalizuju u domaćoj privredi, ali i da se pojavi kao partner inostranoj privredi.

“Da bismo uhvatili priključak treba nam dovoljno školovanih stručnjaka u potpuno novim oblastima. Čak 65 odsto današnjih prvačića će za 20 godina raditi na poslovima koji danas uopšte ne postoje”, naglasila je Cvijanović.

Dodala je da je zbog toga nužno napraviti veliki zaokret u oblasti obrazovanja, kako bi mlade ljude pripremili za sticanje vještina koje će ih učiniti konkurentnim na tržištu.

Foto: Ana Samardžić/BHRT

Na Forumu učestvuju brojne javne ličnosti iz Bosne i Hercegovine i susjednih zemalja.

Udruženje ekonomista Republike Srpske “Svot” organizuje četvrti “Jahorina ekonomski forum” u saradnji sa Savezom ekonomista Srbije, pod pokroviteljstvom predsjednice Republike Srpske Željke Cvijanović i predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika.

Related Posts