fbpx
EYOF

Otvoren EYOF 2019, Larisa Cerić zapalila olimpijski plamen

Off 1839
Na Olimpijskom stadionu “Asim Ferhatović Hase” u Sarajevu večeras je zvanično otvoren Evropski omladinski olimpijski festivali EYOF 2019, najveći sportski događaj u Bosni i Hercegovini od 14. Zimskih olimpijskih igara 1984. godine. Olimpijski plamen mira upalila je naša najbolja džudistkinja Larisa Cerić.

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik, predsjednik Evropskog olimpijskog komiteta Janez Kocijančič, te gradonačelnici Sarajeva i Istočnog Sarajeva Abdulah Skaka i Nenad Vuković proglasili su EYOF otvorenim.

Ceremonija otvaranja 14. EYOF-a upriličena je na istom mjestu gdje je prije 35 godina počela čarolija XIV Zimskih olimpijskih igara u Sarajevu, jednog od najvažnijih događaja u istoriji Bosne i Hercegovine.

Moto ceremonije je “We create together” (Stvaramo zajedno), koji je odabran kao tekst glavnog muzičko-plesnog performansa koji je opisao najskrivenije dijelove i govorio o svim vrijednostima Bosne i Hercegovine, ulazeći duboko u suštinu bogatstva, raznolikosti predjela i važnosti ljudi koji u njoj žive.

Svečanost je počela ulaskom Vučka na stadion, maskote Zimskih olimpijskih igara u Sarajevu. Zastavu Bosne i Hercegovine na stadion je unijela počasna jedinica Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, a vojni orkestar Oružanih snaga je intonirao himnu Bosne i Hercegovine.

Uslijedio je defile takmičara u kojem je učestvovalo 46 zemalja, a zastavu Bosne i Hercegovine pronijela je alpska skijašica Esma Alić.

Olimpijsku zastavu na stadion su unijeli i podigli istaknuti bh. sportisti – košarkašica Razija Mujanović, skijaška trkačica Tanja Karišik, brzoklizačica Bibija Kerla, bacač kugle Hamza Alić, džudista Amel Mekić, biatlonac Tomislav Lopatić, odbojkaš Sabahudin Delalić i fudbaler Refik Šabanadžović.

Tarik, Laka i Mirela izveli su pjesmu EYOF-ove maskote Groodvyja – “Za pravu raju”.

Najbolja sportistkinja Bosne i Hercegovine, džudistkinja Larisa Cerić, upalila je olimpijski plamen mira u Sarajevu.

Broj 14 simbolično povezuje dvije manifestacije koje su bh. prijestolnicu, u jednom trenutku, postavile na centar sportske mape svijeta.

Domaćini EYOF-a Sarajevo i Istočno Sarajevo u narednih sedam dana će ugostiti 911 mladih sportista iz 46 zemalja u dobi od 14 do 18 godina koji će se boriti za odličja u osam sportova (alpskom skijanju, skijaškom trčanju, biatlonu, snowboardu, brzom klizanju, hokeju na ledu, umjetničkom klizanju i karlingu).

U pratnji sportista bit će 530 trenera, ostalih članova timova i šefova misija, između 200 do 250 stranih gostiju – delegata, sudija, tehničkih  delegata, zvaničnika i predstavnika međunarodnih sportskih federacija, te više od 400 predstavnika domaćih i stranih medija. U organizaciju takmičenja je uključeno više od 1.000 volontera.

Foto: Savez klizačkih sportova BiH

Takmičenja će se odvijati na sedam borilišta –  olimpijskim planinama Bjelašnici, Jahorini, Igmanu, Dvorištima (Jahorina), olimpijskim dvoranama Zetra i Skenderija te dvorani Peki na Palama.

Boje Bosne i Hercegovine će braniti 21 mladi sportista u pet sportova – Esma Alić, Nina Petrović, Aiša Kantardžić, Ajlin Zuhrić, Harun Kunovac, Samir Hasanbegović, Kemal Karić i Strahinja Aranaut (alpsko skijanje), Marija Jokić, Anđela Samardžija, Andrija Jugović, Đorđe Santrač, Luka Vrećo, Aleksa Vuković, Predrag Pantić, Uroš Lalović, Davor Škipina i Nikola Gavrilović (skijaško trčanje i biatlon), Asja Klačar i Selina Memić (snowboard) i Sumeja Zaimović (brzo klizanje).

U bh. olimpijskom timu još će biti osam trenera – Mirza Nezirović i Almir Bužo (alpsko skijanje), Goran Santrač i Dragan Jeftović (ski trčanje), Goran Mumović i Bojan Minić (biatlon), Haris Burić (snowboard) i Nihad Bašić (brzo klizanje), te šef misije Said Fazlagić i zamjenik Samra Jurišić.


Foto: Press služba KS

Zvanična maskota Festivala je Groodvy – stilizovana grudva snijega.

Tokom trajanja EYOF-a, ceremonije svečanog dodjeljivanja medalja svakodnevno će biti organizovane od 19.30 sati na posebno izgrađenom podiju na prostoru na Ilidži.

EYOF 2019 će svečano biti zatvoren 16. februara na stadionu Slavije u Istočnom Sarajevu.

Kompletan raspored sportskih događaja na festivalu EYOF 2019 možete pogledati ovdje:

https://eyof2019.net/ba/result.php


BHT1 će, osim ceremonija svečanog otvaranja i zatvaranja EYOF-a, prenositi finalna natjecanja u ženskom umjetničkom klizanju i hokeju na ledu, te dnevno emitovati hronike i izvještaje sa svih ostalih događaja.


Ceremonija zatvaranja EYOF-a bit će održana 16. februara na stadionu Slavije u Istočnom Sarajevu.

Related Posts