fbpx
BiH, Sud i tužilaštvo, Vijesti

Osuđen za smrt tri djevojke: Potvrđena prvostepena presuda Almiru Ejuboviću

Off 33
Foto: Detektor.ba

Odlukom Vrhovnog suda Federacije BiH potvrđena je prvostepena presuda Almiru Ejuboviću, osuđenom na 15 godina i deset mjeseci zatvora za izazivanje saobraćajnog udesa u kojem su 29. juna 2018. godine poginule tri djevojke, a jedna teško povrijeđena.

Istovremeno, žalbe branitelja okrivljenog i zastupnika optužbe odbijene su kao neosnovane, potvrđeno je Feni u Vrhovnom sudu Federacije BiH.

Okrivljenom Ejuboviću je, pored zatvorske kazne, izrečena i sigurnosna mjera zabrane upravljanja vozilom u trajanju od pet godina nakon odsluženja kazne. U izdržavanje kazne bit će mu uračunato i vrijeme provedeno u pritvoru od 11. jula 2018. godine.

Ejubović se, upravljajući “BMW-om”, 29. juna prošle godine zabio u metalni stub na autoputu A1 kod Sarajeva pri brzini od 166 kilometara na sat. U nesreći su poginule Lejla Oruč, Nađa Neradin i Ajla Ibrica, dok se teško povrijeđena Ajla Oruč 13. jula probudila iz kome.


Prvostepenom presudom Ejubović je oglašen krivim što je, upravljajući svojim neregistrovanim putničkim motornim vozilom, bez važeće vozačke dozvole, s postavljenim nepripadajućim i nevažećim registarskim oznakama, krećući se iz pravca Vlakova prema Vogošćanskoj petlji, svjestan da grubim kršenjem saobraćajnih propisa može dovesti u opasnost život ljudi i imovinu većeg opsega, ugrozio javni promet dovodeći u opasnost život ljudi, krećući se brzinom od blizu 166 kilometara na sat na mjestu gdje je propisana brzina do 120 kilometara na sat, usljed čega je prouzrokovao smrt više osoba, dok je jedna osoba zadobila povrede opasne po život.

Optužnica, potvrđena početkom augusta 2018. godine, Ejubovića tereti za počinjenje teškog krivičnog djela protiv sigurnosti javnog saobraćaja.

Suđenje u ovom predmetu počelo je 27. septembra 2018. godine, a prvostepena presuda izrečena je 20. decembra iste godine.

Related Posts