fbpx
BiH, Vijesti

Orhan Pamuk dolazi u Sarajevo

Off 54
Foto: orhanpamuk.net

Jedan od najcjenjenijih svjetskih pisaca, Nobelovac, Orhan Pamuk dolazi u Srajevu 25. juna na poziv Izdavačke kuće „Buybook“.

Isti dan biće održan javni razgovor sa autorom sa osvrtom na njegov cjelokupni književni rad. Dan kasnije Pamuk će prisustvovati premijeri predstave „Snijeg“ koju je, po njegovom djelu, u Narodnom pozorištu Sarajevo režirao Dino Mustafić, saopšteno je iz “Buybook”-a.

Orhan Pamuk rođen je u Istanbulu 1952. godine. Od djetinjstva do dvadeset druge godine intenzivno je slikao i vjerovao da će u budućnosti postati slikar, a s dvadeset tri odlučio je postati romanopisac i potpuno se predao pisanju.

Uz nekoliko knjiga eseja i knjigu memoara, sjećanja i eseja o Istanbulu, napisao je deset romana od kojih su najpoznatiji Crna knjiga, Zovem se Crvena, Snijeg, Muzej nevinosti, Čudne misli u mojoj glavi i Žena crvene kose.

Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja, a 2006. godine dobio je Nobelovu nagradu za književnost. Pamuk je jedan od najistaknutijih evropskih pisaca a djela su mu prevedena na više od šezdeset jezika.

Related Posts