fbpx
BiH, Region, Vijesti

Operativna grupa: Medeno Polje najbolje rješenje za smještaj migranata

Off 237
Foto: Arhiva

Operativna grupa za migracije i koordinisanje aktivnosti i nadzor nad migrantskom krizom Unsko-sanskog kantona zatražila je danas od Ministarstva bezbjednosti BiH da što prije krene u realizaciju zaključaka iz Brisela. Nakon sastanka u Bihaću poručeno je da se ostaje pri stavu Vlade USK koja je predložila lokaciju Medeno Polje za smještaj migranata, kao i da se Bira i Miral trebaju zatvoriti.

Dogovoreno je da se 4 miliona maraka sredstava od Vlade Federacije BiH usmjere na Ministarstvo zdravstva i Ministarstvo unutrašnjih poslova USK, koji su dužni pripremiti program utroška pomenutih sredstava.

Sastanak je pratila reporterka BHRT-a Larisa Omerčić.


Operativni tim osudio je i posljednji incident kada je na granici Bosne i Hercegovine i Hrvatske povrijeđeno 18 migranata. U tom incidentu lakše povrede su zadobili migranti porijeklom iz Pakistana i Iraka.

Iz MUP-a Republike Hrvatske jučer su demantovali da je bilo povrijeđenih.

O ovom slučaju obaviješteno je i Tužilaštvo Bosne i Hercegovine, koje u saradnji sa drugim agencijama preduzima aktivnosti da bi se utvrdile sve okolnosti ovog događaja.

Oglasio se i ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić rekavši da će se sačiniti opsežna informacija, koja će potom biti proslijeđena Predsjedništvu BiH.

Izvor: Larisa Omerčić/BHRT

Related Posts