fbpx
Svijet, Vijesti

OIC najavio hitan sastanak nakon Netanyahuove najave

Off 17
OIC sastanak
Foto: Twitter/Arhiv

Organizacija islamske saradnje (OIC) objavila je da će uskoro sazvati hitan sastanak na nivou ministara vanjskih poslova nakon najava izraelskog premijera Benjamina Netanyahua da će proglasiti aneksiju nad Jordanskom dolinom.

Netanyahu je u okviru predizborne kampanje u utorak obećao da će proglasiti aneksiju i nametnuti izraelski suverenitet nad Jordanskom dolinom i svim jevrejskim naseljima na okupiranoj Zapadnoj obali.

Generalni sekretar OIC-a Yousef bin Al-Othaimeen oštro je osudio namjeru Netanyahua da nametne suverenitet Izraela nad palestinskim teritorijama u slučaju da na općim izborima ostvari pobjedu.

Bin Al-Othaimeen također je naglasio da je “ova opasna najava još jedna agresija protiv prava palestinskog naroda”.

Najavio je da će na sastanku razmatrati moguće “političke i pravne mjere koje bi mogle biti poduzete protiv nove agresije Izraela”.

Obećanje izraelskog premijera osudila je i Arapska liga koja je Netanyahuovu retoriku ocijenila izuzetno opasnom i neodgovornom.

Jordanska dolina je plodna kotlina koja čini četvrtinu teritorije Zapadne obale i u kojoj živi oko 70.000 Palestinaca i 9.500 jevrejskih doseljenika.

Netanyahuove prijetnje najoštrije su osudile i brojne države, uključujući Republiku Tursku i Švedsku.

Izvor: Agencija Anadolija

Related Posts

Kontakt

BHRT - Radiotelevizija Bosne i Hercegovine

Bulevar Meše Selimovića 12
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Tel.: +387 33 461 101
Fax: +387 33 408 029
E-mail: pitajte@bhrt.ba
Web: www.bhrt.ba

Društvene mreže