fbpx
BiH, Vijesti

OHR: Jednostrani potezi ne doprinose miru i stabilnosti

Off 43

Ured visokog predstavnika (OHR) pozvao je vlasti Republike Srpske da ne nastavljaju sa zakonodavnim postupkom u vezi sa izmjenama i dopunama Zakona o policiji i unutrašnjim poslovima, koji predviđa uspostavljanje rezervnog sastava, već da pokrenu dijalog sa partnerima u Bosni i Hercegovini i sa međunarodnom zajednicom.

OHR upozorava da trenutni politički diskurs o rezervnom sastavu policije u entitetima, koji je počeo jednostranim potezom Republike Srpske u vezi s ovim pitanjem, ne doprinosi miru i stabilnosti u Bosni i Hercegovini.

“Pokrenuta je negativna spirala nepovjerenja i međusobnog nadmetanja, pa čak i straha. Ovakva dinamika je zabrinjavajuća, s obzirom da se njom ugrožava stabilnost, stvaranjem tenzija i podjela u zemlji od kojih građani Bosne i Hercegovine nemaju nikakve koristi”, ističe se u saopćenju OHR-a.

Umjesto jednostranog uvođenja rezervnog sastava policije, navodi dalje OHR, organi vlasti na svim nivoima treba da rade na boljoj saradnji kako bi javnu sigurnost podigli na najviši nivo i obezbijedili sigurno okruženje.

“Ne postoji uvjerljivo opravdanje za jednostranu uspostavu rezervnog sastava policije. Imigracija i politika u vezi sa izbjeglicama i azilom su ustavna nadležnost državnih institucija, te njihove kapacitete treba ojačati. To bi bio odgovarajući primjer bolje saradnje”, zaključuje OHR u saopćenju.

Related Posts