fbpx
Svijet, Vijesti

Održan sastanak o krizi u Venecueli

Off 26
Foto: Arhiv/EPA

Dvije međunarodne grupe, Grupa iz Lime i Međunarodna kontakt grupa, koje pokušavaju da pronađu rješenje za političku i humanitarnu krizu u Venecueli, juče su se sastale u sjedištu Ujedinjenih naroda (UN) u Njujorku. Oni žele da se njihovim naporima pridruže i države koje podržavaju venecuelanskog predsjednika Nikolasa Madura (Nicolas Maduro).

Te dvije organizacije priznaju opozicionog lidera Huana Gvaida (Juan Guaido) za legitimnog predsjednika Venecuele i tvrde da je prošlogodišnji reizbor Madura bio nelegitiman jer je jakim opozicionim kandidatima bilo zabranjeno da se kandiduju.

Šef diplomatije Perua Nestor Popolicio (Nestor Popolizio) je rekao da su članice grupe iz Lime odlučile da od država koje podržavaju Madura zatraže da budu “dio rješenja (…) da se dođe do tranzicije” i novih izbora u Venecueli.

Rusija, koja podržava Madura, saopštila je ranije da svaka inicijativa koja poštuje ustav Venecuele i “legitimnu vladu” može da bude od koristi. Međutim, zamjenik ruskog ambasadora pri UN Dmitrij Poljanski rekao je da Moskva “ne želi da se miješa u svaki pokušaj”.

Related Posts

Kontakt

BHRT - Radiotelevizija Bosne i Hercegovine

Bulevar Meše Selimovića 12
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Tel.: +387 33 461 101
Fax: +387 33 408 029
E-mail: pitajte@bhrt.ba
Web: www.bhrt.ba

Društvene mreže