fbpx
BiH, Sud i tužilaštvo, Vijesti

Odbijen zahtjev Suda BiH za ocjenu ustavnosti Zakona o VSTS

Off 72

Ustavni sud Bosne i Hercegovine odbio je zahtjev Suda Bosne i Hercegovine za ocjenu ustavnosti odredaba Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom savjetu Bosne i Hercegovine (VSTS BiH), koje se odnose na ocjenjivanje rada predsjednika i sudija u Sudu Bosne i Hercegovine.

“Ustavni sud je na sjednici 5. jula odbio zahtjev Suda Bosne i Hercegovine za ocjenu ustavnosti Zakona o VSTS-u, navodeći da su osporene odrebe u skladu sa Ustavom”, rekao je registrar Ustavnog suda Zvonko Mijan.

Sud Bosne i Hercegovine, odnosno sutkinja Jadranka Brenjo, podnijela je 25. marta zahtjev za ocjenu ustavnosti odredaba Zakona o VSTS-u koje se odnose na ocjenjivanje rada predsjednika i sudija u Sudu Bosne i Hercegovine.

Vijeće Ustavnog suda Bosne i Hercegovine je u odgovoru navelo da podnosilac zahtjeva izlazi iz okvira tužbe i pokušava da uspostavi nadležnost Ustavnog suda.

Prema ocjeni Sudskog vijeća, zahtjevom za ocjenu kompatibilnosti odredaba Zakona o VSTS-u pokušava se “zaobilaznim putem i na mala vrata izdejstvovati stav Ustavnog suda o ustavnosti i zakonitosti predmetnih kriterijuma”.

Ustavni sud je u odgovoru naveo da je Zakonom o VSTS-u direktno propisano da Savjet ima nadležnost da utvrđuje kriterijume za ocjenjivanje rada sudija Suda Bosne i Hercegovine.

Izvor: BHRT/Srna

Related Posts

Kontakt

BHRT - Radiotelevizija Bosne i Hercegovine

Bulevar Meše Selimovića 12
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Tel.: +387 33 461 101
Fax: +387 33 408 029
E-mail: pitajte@bhrt.ba
Web: www.bhrt.ba

Društvene mreže