fbpx
BiH, Vijesti

Od početka 2019. u RS ušlo znatno više migranata nego prošle godine

Off 134
Foto: Ljubiša Davidović/BHRT

U prvih pet mjeseci ove godine kroz Republiku Srpsku prošlo je 2.675 migranata, što je za 330 posto više nego u istom periodu prošle godine, ali oni nisu značajnije ugrozili sigurnost, saopšteno je na sjednici Koordinacionog tijela za praćenje kretanja migranata preko teritorije Republike Srpske.

Sjednicu je pratio reporter BHRT-a Ljubiša Davidović.


Direktor Policije RS Darko Ćulum izjavio je da je u toku prvih pet mjeseci na teritoriju BiH ušlo oko 8.500 migranata, što je znatno više u odnosu na isti period prošle godine.

Kako je rekao, taj broj je vjerovatno mnogo veći, jer su ovo samo registrovani migranti.

Kada je riječ o migrantskoj situaciji u RS, Ćulum kaže da  je najveći pritisak na Policijske stanice Banjaluka, Bijeljina, Gradiška i Prijedor.

Najveći broj migranata, rekao je Ćulum, ipak se kreće prema Unsko-sanskom kantonu gdje se nalaze prihvatni centri za njih.

On je ponovio stav Vlade RS i Predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika da Republika Srpska neće dozvoliti zadržavanje migranata, niti gradnju prihvatnih centara na svojoj teritoriji.

Trenutna migrantska situacija u RS nije na zabrinjavajućem nivou, za razliku od pojedinih dijelova Bosne i Hercegovine, kao što je Unsko-sanski kanton, gdje se kantonalne vlasti i gradske vlasti Bihaća i Velike Kladuše mjesecima bore sa povećanim prilivom migranata.

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine prije dva dana je održalo sjednicu na kojoj su raspravljali o migrantskoj krizi u našoj zemlji, te eventualnim rješenjima za istu, ali nije postignut konsenzus ni za jedan prijedlog.

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović tom prilikom je izjavio da bi teret migrantske krize trebalo podijeliti na cijelu zemlju, ali predsjedavajući Predsjedništva Milorad Dodik odbio je taj prijedlog.

Dodik je rekao da neće dozvoliti otvaranje migrantskih centara u Republici Srpskoj.

“Na prostoru Republike Srpske neće se praviti migrantski centri, jer Republika Srpska ne treba biti kolateralna priča u tom pogledu”, istakao je Dodik.

Related Posts