fbpx
BiH, Vijesti, Životni stil

Očekuju se povećane koncentracije alergenih polena u vazduhu

Off 39
Ilustracija

U narednom periodu na području Kantona Sarajevo očekuju se veće koncentracije polena u vazduhu, a time i povećanje alergijskih reakcija. Naglo će biti povećan polen trava i lipe te, postepeno, korova.

Osobama koje su osjetljive na polen trava i korova preporučuje se da što duže borave u šumskim ekosistemima, posebno tokom ljetnog i ranog jesenjeg perioda. Preporuka je i da izbjegavaju određene lokalitete u sezoni cvjetanja lipa, kao što je Vilsonovo šetalište.

Variranje koncentracija polena je u skladu sa vremenskim prilikama, pri čemu sunčani i vjetroviti periodi znače veću, a kišni dani manju mogućnost pojave alergije.

Osobama osjetljivim na polen preporučuju se šetnje u jutarnjim ili kasnim satima, te nakon kiše kada je koncentracija polena niska. Također se preporučuje uzimanje što više tečnosti, umivanje mlakom vodom, jačanje imunog sistema kroz unos dovoljnih količina vitamina i minerala. U slučaju otežanih disanja, kihanja, suzenja očiju i nosa potrebno je obratiti se ljekaru.

Izvještaj o koncentracijama polena u zraku objavilo je Ministarstvo prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo, koje osigurava vršenje monitoringa polena u zraku putem Centra za ekologiju i prirodne resurse “Akademik Sulejman Redžić” Prirodno-matematičkog fakulteta UNSA.

Related Posts

Kontakt

BHRT - Radiotelevizija Bosne i Hercegovine

Bulevar Meše Selimovića 12
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Tel.: +387 33 461 101
Fax: +387 33 408 029
E-mail: pitajte@bhrt.ba
Web: www.bhrt.ba

Društvene mreže