fbpx
BiH, Vijesti

Obustava rada špeditera na GP Rača

Off 147
  • Spediteri Raca
  • Spediteri Raca
  • Spediteri Raca

Špediteri na Graničnom prelazu Rača stupili su jutros u najavljeni prekid rada sa zahtjevom da Uprava za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine (UIO BiH) odustane od namjere za izmještanje carinskog terminala sa ove lokacije. Putnički saobraćaj na Rači odvija se neometano.

Izvještava reporterka Mirela Bektić.


U pismu koje je upućeno i Upravi za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine, Vladi Republike Srpske i resornom ministarstvu, Savjetu ministara i ombudsmanu za ljudska prava, špediteri poručuju da neće uvažiti odlaganje traženog sastanka sa čelnicima Uprave za indirektno oporezivanje zbog njihovih godišnjih odmora.

Nezadovoljni podsjećaju da je UIO u vrijeme godišnjih odmora, prije samo tri dana, otvarala ponude za namjeravano izmještanje carinskog terminala sa Rače.

U Udruženju prevoznika Republike Srpske kažu da će obustava rada danas trajati 24 časa, a, ako ne bude sastanka i dogovora sa odgovornim u Upravi za indirektno oporezivanje i nadležnim institucijama na nivou Bosne i Hercegovine, mogla bi biti produžena i do naredne sedmice ili sve do postizanja dogovora o odbacivanju ideje o izmještanju terminala.

Predsjednik Udruženja prevoznika Republike Srpske Nikola Grbić ocijenio je da je ideja UIO štetna za Bosnu i HercegovinuiH, privrednike, prevoznike i špeditere na Rači.

On je podsjetio da su prevoznici i špediteri nezadovoljni zbog namjere UIO da izmjesti carinski terminal na Rači i umjesto toga zatražili njihov, kako su naveli, domaćinski odnos prema Rači, gdje UIO godišnje ubire prihod od tri miliona KM.

U UIO kažu da će organizovati sastanak sa predstavnicima špediterske kompanije locirane u carinskoj ispostavi Bijeljina nakon povratka odgovornih lica sa godišnjih odmora.

Upravi su se, kako navode, u prethodnom periodu u više navrata obraćali špediteri, prevoznici, privrednici iz Bijeljine, kao i predstavnici gradske vlasti, ističući problem nefunkcionalnosti postojećeg carinskog terminala.

Izvor: BHRT/Srna

Related Posts