BiH, Vijesti

Obilježeno 27 godina od bitke na Brčanskoj Malti

Off 114
Foto: Fena

Događaj koji se 15. maja 1992. godine odigrao u Tuzli, prilikom povlačenja jedinice Jugoslovenske narodne armije, poznat kao Brčanska malta i Tuzlanska kolona, na različit način je obilježen u Tuzli i Bijeljini. U Tuzli kao Dan odbrane, a u Bijeljini kao sjećanje na zločin. Prilog Marka Divkovića.


Bivši načelnik Tuzle Selim Bešlagić poručio je da je ponosan na sve ljude koji su pokazali tog 15. maja kako se brani dostojanstvo čovjeka i svih ljudi.

Nakon 27 godina, Tužilaštvo Bosne i Hercegovine potvrdilo je da se na Brčanskoj Malti nije dogodio zločin. S druge strane, pred pravosudnim insitucijama Srbije i dalje je aktuelan predmet Brčanske Malte u kojem se vodi postupak protiv Selima Bešlagića, a za kojim još uvijek traje potjernica.

“U BiH postupak je završen što se tiče nas iz Tuzle. Ali postoji jedan drugi proces u Tužilaštvu BiH koji je pokrenut protiv Mileta Dubajića kao jednog od glavnih ljudi koji je izveo kolonu JNA 15. maja iz Tuzle. Taj postupak je pokrenut još 2007. godine, ali još uvijek se ništa ne događa. Ipak, ja sam danas jako zadovoljan jer je i Tužilaštvo BiH potvrdilo da je predmet Brčanske Malta, što se tiče naše strane, čist kao suza”, istakao je Bešlagić.

Related Posts