fbpx
Svijet, Vijesti

Obilježena 75. obljetnica Bitke za Normandiju

Off 22
Foto: Anadolija

U Normandiji je obilježena 75. obljetnica “Dana D”, kada su savezničke snage zajedničkim akcijama oslobodile zapadni dio Evrope od nacističkog režima. Središnje ličnosti na komemoraciji bili su predsjednik Francuske Emanuel Makron, njegov američki kolega Donald Tramp i britanska premijerka Tereza Mej.

U francuskom mjestu Kolevije Sur Mer, nedaleko od pješčane plaže gdje je savezničke vojnike dočekala “kiša” metaka i granata u jutro 6. juna 1944. godine, državnici i veterani prisjetili su se jedne od najznačajnijih bitaka Drugog svjetskog rata. Samo prvog dana iskrcavanja, poginulo je više od 10.000 savezničkih vojnika.

Prilog pripremio reporter BHRT-a Mladen Džino.


Prije 75 godina, 150.000 savezničkih vojnika učestvovalo je u iskrcavanju u Normandiji. Zračni, kopneni i pomorski udar savezničkih snaga na Normandiju rezultirao je oslobađanjem Zapadne Evrope od nacističkog režima.

“Francuska nikada neće zaboraviti dva miliona vojnika koji su na kraju tog dugog dana nastavili višesedmičnu borbu oslobađanja gradova i sela Normandije i koji su prošli pakao borbe na seoskom području Normandije, koja je bila još opasnija od borbe na plažama”, rekao je predsjednik Francuske Emanuel Makron.

Predsjednik Sjedinjenih Država Donald Tramp istakao je da je na današnji dan, prije 75 godina, 10.000 muškaraca žrtvovalo svoje živote ne samo zbog kolega iz vojske i svojih zemalja, već radi opstanka slobode. Veterane je nazvao nekim od najvećih Amerikanaca koji će ikada živjeti.

“Vi ste ponos naše nacije i republike i zahvaljujemo vam svim srcem. Naš dug prema vama je vječan. Danas izražavamo svoju vječnu zahvalnost onima koji su žrtvovali svoje živote u jednom od najvećih ratova svih vremena”, rekao je Tramp.

Operacija savezničkih snaga počela je dan ranije iz Portsmuta, s juga Engleske. U tom gradu su jučer na ceremoniji, pored današnjih govornika, prisustvovali britanska kraljica Elizabeta Druga, premijerka Tereza Mej i ostali visoki zvaničnici.

Related Posts

Kontakt

BHRT - Radiotelevizija Bosne i Hercegovine

Bulevar Meše Selimovića 12
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Tel.: +387 33 461 101
Fax: +387 33 408 029
E-mail: pitajte@bhrt.ba
Web: www.bhrt.ba

Društvene mreže