fbpx
BiH, Vijesti

Obilježena 27. godišnjica ubistva 114 civila Bošnjaka i Hrvata

Off 29
Foto: Anadolu Agency

Polaganjem cvijeća na spomen obilježjima Sutina, Uborak i Zalik u Mostaru je danas bilježena 27. godišnjica od zločina koji su počinili pripadnici JNA i srpskih vojnih i paravojnih formacija nad 114 civila hrvatske i bošnjačke nacionalnosti u mostarskim prigradskim naseljima Uborak i Sutina, javlja Anadolu Agency (AA).

Uz porodice ubijenih, brojne delegacije političkog, javnog i društvenog života danas su položile cvijeće na spomen-obilježjima u Mostaru i podsjetili kako za stravičan zločin nitko još nije odgovarao.

Predsjednik Udruge članova porodica žrtava stradalih na Uborku i Sutini 1992. Adnin Hasić ističe kako je zločin na Uborku i Sutini prvi i najveći u Mostaru i Hercegovini.

“Na današnji dan prije 27 godina na lokalitetu Uborka i Sutine mučki je strijeljano 114 nedužnih Mostaraca. Na žalost, ni danas nakon dugih 27 godina porodice žrtava nisu dočekale da izvršioci i njihovi naredbodavci budu procesuirani i da budu adekvatno kažnjeni od nadležnih sudova u BiH. Iako je ta Miloševićeva politika koju su provodili u BiH Karadžić i Mladić presuđena i pred sudom u Haagu i pred sudovima u BiH, međutim, kada je ovaj zločin u pitanju konkretno, sud i tužilaštvo su potpuno zakazali. Stoga ih pozivam još jednom da ulože maksimalne napore i energičnije uđu u ovaj proces i napokon pred lice pravde izvedu najodgovornije za ovaj zločin”, kazao je Hasić.

Član Udruženja Ezudin Ćorić ističe da, kada je u pitanju pravda za zločine nad nedužnim žrtvama koje su svirepo ubijene 1992 godine, ima napretka samo u godinama koje prolaze.

“Ove godine je 27. godišnjica i to je jedini pomak koji se dešava. Nažalost, u brojkama u godinama iza nas nitko nije procesuiran od strane zločinaca koji su izvršili ovaj gnusan zločin”, kazao je Ćorić.

Obilježavanje je organizovalo Udruženje članova porodica ubijenih na Uborku i Sutini pod nazivom ‘Obaveza je pamtiti’, u znak sjećanja na prisilno odvedene i ubijene građane Mostara bošnjačke i hrvatske nacionalnosti.

Related Posts