fbpx
BiH, Vijesti

Obilježavanje 26. godišnjice stradanja Hrvata na Stipića livadi

Off 72

Na Stipića livadi, iznad Doljana u opštini Jablanica, obilježenа je 26. godišnjica stradanja 33 pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO) i šest civila. Brojne delegacije su položile vijence i zapalile svijeće ispred spomen-obilježja.

Nakon što su postrojbe Armije Republike Bosne i Hercegovine 28. srpnja 1993. godine u vojnoj akciji opkolile selo Doljane kod Jablanice, lokalno stanovništvo i lokalne postrojbe Hrvatskog vijeća obrane, koje su također činili vojno sposobni muškarci iz mjesta Doljani, panično su pokušali bježati u pravcu Blidinja.

Stipića livada delegacije

Foto: Ivan Crnjac/BHRT

Svih 185 putem zarobljenih osoba odvedeno je u jablanički Muzej Bitke na Neretvi, tada korišten kao sabirni centar i radni logor. Na Stipića livadama napravljena je vojna zasjeda i 39 osoba, među kojima i šest civila, ubijeno je i ostavljeno.

Zločin je otkriven u vojnoj akciji 1. kolovoza iste godine, međutim, na žalost i ogorčenje lokalnog stanovništva, za njega nitko nije odgovarao.

Kako ističu, nikad se nitko nije ni ispričao, a zločin sa Stipića livada nerijetko se zataškava. Doljani su danas postali vikend destinacija za brojne Hrvate koji su tada napustili rodno mjesto i žive u ostatku Hercegovine, a povratak otežavaju jednako i sporo procesuiranje ratnih zločina kao i financijska situacija koja doprinosi iseljavanju iz Bosne i Hercegovine.

IZVOR: BHRT

Related Posts