fbpx
BiH, Vijesti

NSRS prihvatila zaduženje od 10,9 miliona KM

Off 82

Narodna skupština Republike Srpske (NSRS) usvojila je odluku o prihvatanju zaduženja prema Svjetskoj banci – Međunarodnoj banci za obnovu i razvoj za dodatno finansiranje po Projektu energetske efikasnosti u Bosni i Hercegovini u iznosu 10.910.796 eura, što je 40 odsto ukupnog kredita za Bosnu i Hercegovinu.

Narodna skupština usvojila je i Nacrt strategije za unapređenje položaja starih u Republici Srpskoj od 2019. do 2028. godine, čiji je cilj omogućavanje zdravog i aktivnog starenja, vraćanje porodičnih vrijednosti i moralnih normi i razvijanje međugeneracijske solidarnosti.

Skupština je usvojila i Nacrt strategije za unapređenje seksualnog i reproduktivnog zdravlja u Republici Srpskoj za period 2019. – 2029. godina, kojom je predviđeno da sistem zdravstvene zaštite obezbijedi dostupnu i kvalitetnu zaštitu seksualnog i reproduktivnog zdravlja.

Poslanici su usvojili izvještaj o radu i izvršenju finansijskog plana – budžeta Fonda solidarnosti za dijagnostiku i liječenje oboljenja, stanja i povreda djece u inostranstvu za 2018. godinu, kao i izvještaj za prošlu godinu o radu Ombudsmana za djecu Republike Srpske.

Poslanici su razmotrili izvještaj za prošlu godinu o radu Ombudsmena za ljudska prava Bosne i Hercegovine. Na prijedlog Kluba poslanika Srpske demokratske stranke (SDS), usvojen je zaključak u kome se od Ombudsmana traži da sačini i u roku 90 dana dostavi na razmatranje specijalni izvještaj o zastupljenosti konstitutivnih naroda u institucijama Bosne i Hercegovine, sa akcentom na zastupljenost Srba u strukturi vlada i drugih institucija kantona i Federacije BiH.

Nakon glasanja o apsolviranim tačkama dnevnog reda, predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović zaključio je rad 4. redovne sjednice.

Izvještava reporter BHRT-a Ljubiša Davidović.

 

Related Posts