fbpx
BiH, Vijesti

NSRS: Danas o rezervnom sastavu policije

Off 55

Sjednica Narodne skupštine Republike Srpske nastavljena je danas raspravom o Prijedlogu zakona o socijalnom stanovanju, kojim se određuju izvori finansiranja izgradnje i obezbjeđivanja stambenih jedinica za ove namjene.

Ovim prijedlogom se sistemski uređuje ova oblast – nosioci realizacije socijalnog stanovanja, korisnici prava, postupak i način dodjele, upravljanje, održavanje, svojina i raspolaganje stambenim jedinicama, kao i zakupnina i obaveze plaćanja. Prijedlogom se definiše nadzor i druga pitanja od značaja za ovu vrstu stanovanja.

Na dnevnom redu Izmjene i dopune Zakona o policiji i unutrašnjim poslovima

Poslanici NSRS-a danas će razmatrati i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o policiji i unutrašnjim poslovima, kojim je predviđeno uspostavljanje rezervnog sastava policije u tom bh. entitetu.

U formi nacrta zakon je usvojen 18. aprila, a ministar unutrašnjih poslova RS-a Dragan Lukač je ranije rekao da su uvažene određene primjedbe poslanika te da će i tom sastavu entitetske policije biti mladi kadrovi.

Bošnjački parlamentarci su upozoravali i da je sporno tzv. legendiranje. Predsjednik poslaničke “Zajedno za BiH” u parlamentu bh. entiteta RS Edin Ramić upozorio je ranije da su predložene izmjene u suprotnosti s Ustavom BiH, evropskim konvencijama o ljudskim pravima te Zakonom o krivičnom postupku BiH, u dijelu koji predviđa mogućnost “legendiranja”, odnosno skrivanja identiteta osoba koje se mogu koristiti kao informatori ili prikriveni istražioci.

Najavio je mogućnost da zakon bude osporen, ukoliko ne budu uvažene njihove primjedbe.

Danas, trećeg dana zasjedanja, parlamentarci će nastaviti raspravu o Prijedlogu zakona o socijalnom stanovanju u RS, a na dnevnom redu su i izmjene i dopune zakona o javnom redu i miru te o oružju i municiji.

Poslanici su juče razmotrili prijedloge zakona o pečatima organa i institucija, izmjene Zakona o bankama, dopune Zakona o plaćama zaposlenih u institucijama pravosuđa, po hitnom postupku, Prijeldog zakona o podsticajima u privredi RS, kao i Prijedlog odluke o izradi Plana parcelacije za autoput i gasovod dionice Vukosavlje – Brčko i Brčko – Rača, po skraćenom postupku.

Related Posts