fbpx
BiH, Film, Kultura

Nikola Pejaković najbolji glumac Festivala filmova jugoistočne Evrope

Off 52
Foto: A.Čavić, Nezavisne novine

Scenarista i jedan od glavnih glumaca serije i filma “Meso”, Banjalučanin Nikola Pejaković, proglašen je za najboljeg glumca 4. Festivala filmova jugoistočne Evrope, koji je od 23. do 26. maja održan u Berlinu.

Žiri sastavljen od mladih umjetnika, reditelja i scenarista odlučio je da u kategoriji “Najbolji glumac” nagradu dodjeli upravo Nikoli Kolji Pejakoviću, ističući kako je njegova uloga ostavila snažan utisak na njih, a da je film urezao “duboke tragove i u njihovo meso”.

“Njegova gluma zapravo odskače od sveukupne tame kojom film odiše i zasljepljuje nas svojom lakoćom, ali i kombinacijom smirenosti i napetosti. Utisak, koji je ostavila Nikolina vještina da ovaj kompleksni lik oživi, mora biti poštovan, i zato smo odlučili da ga nagradimo titulom najboljeg glumca”, navedeno je u odluci žirija koji čine Hanis Bagashov, Gledis Bica, Elisabeth Korn i Maria Vitanova.

Film “Meso” već dugo osvaja međunarodnu publiku na brojnim festivalima u Evropi, SAD-u i Kanadi, a scenarista Nikola Pejaković ističe da, iako nije riječ o prvoj nagradi za ovo ostvarenje, uvijek je dobro iznova shvatiti kako se rad naših umjetnika cijeni i van granica Balkana.

“Filmski projekat Meso zaista živi svoj festivalski život, i nakon brojnih nagrada uvijek me obraduju ovakva priznanja. Iako je ovog puta riječ o kategoriji za najboljeg glumca, zasluge pripadaju cijeloj ekipi. Vjerujem da će publika pozitivno reagovati i na nastavak naše priče, koju donosimo kroz seriju Kosti”, drugi dio banjalučke trilogije”, rekao je Pejaković.

Već dva mjeseca traju snimanja serije “Kosti”, koja sa istim producentskim timom nastavlja pričati priču o Banja Luci. Kao i “Meso”, režiju novog dijela trilogije potpisuje Saša Hajduković, scenario Nikola Pejaković, produkciju Brankica Janković, uz direktore fotografija Sašu Petkovića i Dragana Radetića.

Serija “Kosti” radi se u koprodukciji Radio-televizije Srbije i “Bosonoga produkcije” iz Banje Luke.

Related Posts

Kontakt

BHRT - Radiotelevizija Bosne i Hercegovine

Bulevar Meše Selimovića 12
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Tel.: +387 33 461 101
Fax: +387 33 408 029
E-mail: pitajte@bhrt.ba
Web: www.bhrt.ba

Društvene mreže