BiH, Vijesti

Nevrijeme praćeno kišom, pljuskovima i grmljavinom

Off 109
Foto: Samir Yordamoviç - Anadolu Agency

Snažan pljusak praćen grmljavinskim nevremenom i gradom pogodio je u poslijepodnevnim satima glavni grad Bosne i Hercegovine. U strogom centru Sarajeva zabilježene su poplave. Nevrijeme je izazvalo i kolaps u saobraćaju.

Za sada nema informacija o materijalnoj šteti.

Pogledajte video:


Poplavljeni su i poslovni prostori u Skenderiji.

Prema informacijama reportera BHRT-a, poslovni objekti su zatvoreni zbog vjerskog praznika, a većina ih je poplavljena.


Usljed jake grmljavine, u centru grada prestalo je raditi nekoliko semafora. Brojni automobili su, praktično, ostali na cestama.

Ulice u većem dijelu Baščaršije također su pod vodom.


Prema vremenskoj prognozi, grmljavina i kiša potrajat će do kraja dana. Sutra u prijepodnevnim satima očekuje se postepeno smanjenje oblačnosti.

Ulice Sarajeva na fotografijama Agencije Anadolija:


Obilne kišne padavine praćene grmljavinskim nevremenom, stvorile su probleme i na području Zenice. Ulice u centru grada su pod vodom.

Kiša je prouzročila velike bujične vode te izlijevanje potoka u mjestu Ričice, o čemu su obaviješteni nadležni u gradskoj Službi civilne zaštite Zenica.

U Ulici Travnička aktiviralo se klizište, koje prijeti da sruši zid na regionalni put Zenica-via Vjetrenice-Vitez.

U mjestu Raspotočje, došlo je začepljenja odvodnih kanala i izlijevanja vode na regionalni put Zenica-Lašva.

Komandant Kantonalnog štaba civilne zaštite aktivirao je nadležne službe da reaguju na ovim regionalnim putevima i da se otklone posljedice nevremena, saopćeno je iz Operativnog centra Federalne uprave civilne zaštite.


Pogledajte kako izgleda dio puta Turbe – Banjaluka na kojem je odron:


Jako nevrijeme pogodilo općinu Bugojno

Nevrijeme praćeno obilnom kišom i vjetrom izazvalo je brojna oštećenja na putevima u pojedinim bugojanskim naseljima, posebno u Odžaku i Goruši.

Bugojno nevrijeme 2

Foto: Amela Pokvić/BHRT

“Registrirani su prekidi u isporuci električne energije. Vodena bujica znatno je oštetila vodenicu koja se nalazi na ovom području. Pod vodom su oranice s povrćem nadomak naših kuća, zbog čega priželjkujemo što skoriji prestanak padavina i stabilizaciju vremena”, rekao je mještanin Samir Omanović, javlja Fena.

Jak pljusak nakratko je “paralizirao” vozače automobila koji su se u tom trenutku našli na cesti.

Bugojno nevrijeme

Foto: Amela Pokvić/BHRT

U prekidu je komunikacija koja vodi do najudaljenijeg sela Hum. Na terenu su pripadnici Civilne zaštite, koji nastoje ublažiti moguće posljedice nevremena.

Došlo je i do zamućenja izvorišta “Resnik”, zbog čega su iz preduzeća “Vodovod i kanalizacija” obavijestili građane, koji koriste vodu s ovog izvorišta, da ona nije za piće.

Related Posts