fbpx
Region, Vijesti

Neverin iznenadio Istru, u samo dva sata osam hiljada munja

Off 29
Munja ilustracija
Foto: Image by O12 from Pixabay

Silovit neverin iznenadio je noćas cijelu Istru i Kvarner, pala je obilna kiša, zabilježeni su olujni naleti vjetra i više od osam hiljada munja u samo dva sata, navode iz istarskog meteo portala Istramet.

“Približavanje olujnih sistema iz Italije potaknuo je razvoj novih grmljavinskih sistema na moru sjevernog Jadrana, a zatim i formiranje kompaktne olujne linije. Grmljavinska linija sporo se približavala obali, tako da su nautičari imali nekoliko sati da se sklone na sigurno”, naveli su iz Istrameta.

Zapuhao je prolazno jak vjetar, mjestimično s olujnim udarima, uglavnom jugozapadnjak, a meteorološke stanice na pulskom području zabilježile su najjače udare vjetra, 86 kilometara na sat.

Mjestimično je pala i obilna kiša pa je tako u Umagu i Novigradu palo čak 32 milimetra, porečke stanice zabilježile su do 15 mm, isto koliko i one na Motovunštini. U središtu Pule palo je 13 mm dok su se temperature zraka snizile za oko pet stepeni.

Po riječima zapovjednika pulske javne vatrogasne postrojbe Klaudija Karlovića zbog uklanjanja stabala koja su pala na prometnice vatrogasci su intervenisali u šest navrata, no većih problema nije bilo.

Sve je to, kako se doznaje u Istrametu, samo uvod u promjenu vremena koja danas stiže, a koja će vrhunac imati sredinom nedjelje kada su izgledne lokalno obilne količine kiše, jaki neverini i obilje grmljavinske aktivnosti.

Izvor: Fena/Hina

Related Posts