Nekategorizirano

CIK BiH i Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH obilježili Svjetski dan izbora

Off 61

Konferencijom pod nazivom “Promocija učešća žena u izborima“ Centralna izborna komisija BiH danas je u saradnji sa Ministarstvom za ljudska prava i izbjeglice BiH obilježila “Svjetski dan izbora” koji se promovira na inicijativu Udruženja izbornih zvaničnika Evrope (ACEEEO) prvi četvrtak u februaru.

BiH ne treba privid o ravnopravnosti žena i muškaraca u izbornom procesu i na vlasti već treba učiniti sve da bi se postigla stvarna ravnopravnost, izjavila je predsjednik Centralne izborne komisije /CIK/ BiH Irena Hadžiabdić.

Hadžiabdićeva je konstatovala da je učešće žena na političkoj sceni u BiH u porastu, ali da to nije dovoljno.

Ona je podsjetila da se u sklopu inicijative Udruženja izbornih zvaničnika Evrope prvi četvrtak u februaru tradicionalno obilježava kao Svjetski dan izbora.

“CIK BiH već 12 godina organizuje manifestacije promovisanja obilježavanja Svjetskog dana izbora i fokusirajući se na najznačajnija pitanja izbornog procesa naglašava značaj demokratskih izbora kao osnovnog stuba demokratije i demokratske kulture”, rekla je Hadžiabdićeva.

Ona je dodala da je tema današnje konferencije, koju je CIK organizovao u saradnji sa Ministarstvom za ljudska prava i izbjeglice, promocija učešća žena u izborima.

Prisutnima se na skupu obratila i ministar za izbjegla i raseljena lica BiH Semiha Borovac koja je konstatovala da je ženama u BiH formalno-pravno obezbijeđena ravnopravnost i mogućnost da biraju i budu birane putem izbora, da ravnopravno učestvuju u podjeli funkcija vlasti, u javnim tijelima i odborima, da predstavljaju vlade na međunarodnom nivou i da su ravnopravne na političkoj sceni.

Ona je navela da učešće žena u vlasti u BiH nije dovoljno da bi se moglo govoriti o ravnopravnoj zastupljenosti polova, te smatra da žene treba da učine više da bi se to popravilo.

“Efekti zakonskih i političkih mjera na povećanju učešća i uticaja žena u javnom i političkom životu su vidljivi, ali je i dalje prisutna pojava da se sa povećanjem nivoa pozicije odlučivanja smanjuje procenat učešća žena”, naglasila je Borovčeva.

Na konferenciji “Promocija učešća žena u izborima” bilo je riječi i o izbornim kvotama te ostvarivanju ravnopravnosti polova u političkom životu u BiH.

Related Posts