fbpx
BiH, Vijesti

19. godišnjica Granične policije BiH u sjeni migrantske krize

Off 128

U prvom tromjesečju zabilježen je tri puta veći priliv migranata u Bosni i Hercegovini u odnosu na isti period prošle godine, a pored nedostatka u ljudstvu, Graničnoj policiji nedostaje i adekvatna oprema. Devetnaesta godišnjica Granične policije Bosne i Hercegovine, protekla je u sjeni problema sa kojim se ova institucija susreće kada je riječ o ilegalnim migracijama.

Službenici Granične policije čine sve kako bi obezbijedili granicu i spriječili ilegalne migracije. Međutim, problem predstavlja nedostatak kadra. Trenutno Graničnoj policiji nedostaje 400 službenika.

Više u prilogu reporterke BHRT-a Minje Erić.


Granična policija Bosne i Hercegovine radi u otežanim uslovima jer im nedostaje više od 400 uposlenika u vrijeme kada se država suočava sa migrantskom krizom, izjavio je direktor Granične policije Zoran Galić.

Galić je prilikom obilježavanja Dana Granične policije i 19. godišnjice njenog postojanja poručio da su ilegalne migracije globalni problem, te da je potrebno unaprijediti saradnju na svim nivoima, javlja reporterka BHRT-a Emira Ahmedhodžić.

“Potrebna je bolja saradnja na svim nivoima, Evropskom unijom, susjednim državama, ali je potrebno i angažovanje cijele državne zajednice”, istakao je Galić.

Obilježavanju godišnjice prisustvovao je, između ostalog, i zamjenik ministra bezbjednosti Bosne i Hercegovine Mijo Krešić, koji je istakao da Granična policija dobro radi svoj posao, u skladu sa svojim mogućnostima.

Međutim, kako je rekao, broj ulazaka migranata u našu zemlju se svakodnevno povećava, a država nije dala dovoljno jasan odgovor.

Upozorio je da je moguće da se slučajevi kao što je nasilje među migrantima u Velikoj Kladuši, dogodi i u ostatku zemlje.

“Malo je poznat identitet migranata koji ulaze, te je prisutno puno organizovanog kriminala, veći je broj počinitelja trgovine ljudima, što je loš pokazatelj za stanje bezbjednosti”, istakao je Krešić.

Related Posts

Kontakt

BHRT - Radiotelevizija Bosne i Hercegovine

Bulevar Meše Selimovića 12
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Tel.: +387 33 461 101
Fax: +387 33 408 029
E-mail: pitajte@bhrt.ba
Web: www.bhrt.ba

Društvene mreže