Kultura, Pozorište, Vijesti

“Ne igraj na Engleze” u Narodnom pozorištu Mostar

Off 43
Foto: FENA/Narodno pozorište Mostar
Na Velikoj sceni Narodnog pozorišta Mostar u petak, 8. marta, bit će odigrana predstava “Ne igraj na Engleze”, Vladimira Đurđevića, u režiji Emira Spahića.

Predstava na zanimljiv, ozbiljan, ironičan i duhovit način govori o jednoj od najvećih pošasti bosankohercegovačkog društva – kockanju, odnosno ovisnosti o klađenju. To je i predstava o prijateljstvu, ljubavi i vjernosti.

Tri prijatelja. Tri kladioničara. Tri suprotstavljena uloga. Jedna utakmica. I ta jedna utakmica bi trebala da riješi sve njihove probleme. I umjesto da ih riješi, ta utakmica će pokrenuti razgovor o svim problemima u njihovim međusobnim odnosima. A, broj tih problema je daleko veći od tri i za njihovo rješavanje je potrebno puno više vremena nego što traje jedna utakmica, čak i sa sudijskom nadoknadom. Trojica prijatelja iz djetnjstva – Bule (Emir Sejfić), Paun (Ivan Skoko) i Piksi (Emir Spahić) kladili su se različito. Jedan sigurno dobija. Možda, ipak ne… Priča o svima nama koji se nadamo tom jednom dobitku kojim ćemo riješiti sve naše probleme.

Adaptaciju i dramaturgiju predstave potpisuje Adnan Lugonić, a scenografiju i kostimografiju Sabina Trnka.

Predstava počinje u 20.00 sati. Ulaz za žene je besplatan, kao poklon Narodnog pozorišta Mostar za Međunarodni dan žena.

Related Posts