fbpx
BiH, Vijesti

Nastavljena ekshumacija na Igmanu

Off 47

Nakon što je juče pronađena masovna grobnica na planini Igman, pripadnici Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ), u saradnji sa Državnom agencijom za istrage i zaštitu (SIPA), te istražiocima Instituta za nestale osobe (INO BiH) pronašli su i ostatke čahura, koji ukazuju da su žrtve vjerovatno i ubijene na navedenom lokalitetu.

Na lokalitetu Lokvice, Golo Brdo na planini Igman, danas je nastavljena ekshumacija i potraga za posmrtnim ostacima žrtava.

Istražilac Tužilaštva BiH na terenu koordiniše rad svih osoba koje učestvuju u procesu ekshumacije, a vrši se i pretraga šire lokacije u potrazi za posmrtnim ostacima, jer dostupni dokazi i iskazi svjedoka ukazuju da bi se na navedenom lokalitetu mogli nalaziti posmrtni ostaci većeg broja osoba.

Nakon ekshumacije, posmrtni ostaci biće predati na dalju sudsko-medicinku obradu, analizu i utvrđivanje identiteta putem DNK uzorka.

Lokacija masovne grobnice locirana je nakon dugotrajnih i višestrukih provjera, te drugih procesnih i zahtjevnih stručno-tehničkih radnji preduzetih na temelju naredbi i pod nadzorom Tužilaštva BiH, uz naredbe Suda BiH.

Prema inicijalnim informacijama, pretpostavlja se da je riječ o žrtvama bošnjačke nacionalnosti, sa područja mjesta Donji Hadžići, koji su nestali u ljeto 1992. godine, a za kojima se traga duži vremenski period, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Related Posts