fbpx
BiH, Ekonomija, Vijesti

Najesen moguće pokretanje proizvodnje u “Aluminiju”

Off 52
Foto: Igor Božović/BHRT

Djelomično pokretanje proizvodnje Aluminija d.d. Mostar ove jeseni uključivat će mnogo manje kapacitete nego je bilo prije gašenja električne energije. U prvim fazama očekuje se otvaranje aktivnosti samo za 350 radnika, što je tek nešto jače od trećine proizvodnih kapaciteta.

Prihodi ove proizvodnje činit će još manji postotak u odnosu na nagomilane dugove poduzeća. Ipak, Uprava Aluminija i domaće vlasti čine sve kako bi taj start, eventualno u rujnu, bio uz što čistije račune, u prvom redu, financijske.

Još prošlog tjedna tri federalna inspektora došla su u Aluminij sagledati financijsko poslovanje od protekle revizije 2014 godine. Uprava je iskazala maksimalnu suradnju, što je priličan napredak u odnosu na sve ranije sazive administracije ovog poduzeća. A to je u skladu s očekivanjima Federalne vlade, navodi resorni ministar industrije Nermin Džindić, koji je zatražio istragu strogo specifičnih transakcija.

“Nakon što se uradi kompletna ta analiza i nadzor, dostavi resornom ministarstvu, nakon toga će resorno ministarstvo izvršiti posebnu analizu 2019. godine i dostaviti Vladi na razmatranje i usvajanje. Vezano za financijsku policiju i provjeru, ovo su ujedno i zaduženja Federalnog parlamenta Vladi”, izjavio je Džindić.

Što se tiče zahtjeva potencijalnih investitora, saudijskih i kineskih metaloprerađivača, radi se i na otvorenom pristupu podacima o aktualnom stanju u poduzeću. Takozvana Data Room je također zahtjev Federalne Vlade, navodi premijer Fadil Novalić.

“Aluminij je dosad bio prilično zatvorena kompanija, imamo taj izvještaj KTNG-a, ali potencijalni kupci, nazovimo ih radije strateški partneri, oni trebaju biti jaka imena s međunarodnog tržišta aluminija, oni žele vlastitu specifičnu analizu, i mi smo rekli, uspostavite „sobu”, svi podaci i svi ljudi moraju biti dostupni”, kazao je Novalić.

Nakon jučerašnjeg sastanka kriznog stožera, Uprava Aluminija je objavila aktivan plan na prvoj fazi ponovnog pokretanja ljevaonice, a u priopćenju su objavili prvi konkretan podatak, na posao će se u prve dvije faze vratiti tek nešto više od trećine od 930 uposlenika.

Nakon posljednjeg sastanka Kriznog vijeća Aluminija jedino radnici nisu bili zadovoljni, budući da se bez strateškog partnera ne može govoriti o planovima za restrukturiranje elektrolize. Zbog toga su u narednih tjedan dana najavili organizirati Skupštinu radnika, na kojoj će isplanirati daljnje aktivnosti svoje sindikalne borbe. Podsjetimo, 80 radnika je zatražilo bezuvjetnu isplatu otpremnina, no to čini još oko 450 radnika tehnološkim viškom.

Izvor: Igor Božović/BHRT

Related Posts