fbpx
BiH, Vijesti

Muslimani veliki blagdan dočekali širom BiH

Off 177

Ramazanski Bajram obilježen je u džamijama diljem Bosne i Hercegovine. Ramazan je mjesec milosti, dana i noći, a Bajram nagrada koju dočekuju vjernici. Prilog je pripremila naša novinarka Ana Samardžić.

Zenica

Bajram namaz održan je u Čaršijskoj džamiji Zenica gdje je prisustvovalo više hiljada vjernika. Hutbu je održao muftija zenički Mevludin ef. Dizdarević. Istakao je da najviše nagrada mogu očekivati oni koji su se posvetili ramazanu i koji su svim bićem bili u ramazanskim blagodatima.

Muftija Dizdarević u svojoj je bajramskoj hutbi govorio o radosti zbog uspješno okončanog posta, zatim dolasku Bajrama i lijepim običajima te susretima s članovima porodice i prijateljima.

“Hvala Allahu dž.š., ramazan je iza nas. Hvala Allahu dž.š., Bajram je ispred nas”, poručio je muftija Dizdarević, koji je napomenuo kako su ramazanski post i bajramska slast dio jedne iste cjeline, odnosno da su neraskidivo povezani.

Tuzla

Centralna bajramska svečanost u Tuzli održana je u džamiji Kralja Abdullaha. U svojoj hutbi tuzlanski muftija Vahid ef. Fazlović istakao je da je vrijeme posta pečat koji ukazuje na veličinu mjeseca ramazana.

“U danima naše najveće radosti ne smijemo zaboraviti one koji su u bilo kojoj nevolji i poteškoćama i kojima naša blagonaklonost i pomoć može bitit veliko olakšanje i utjeha”, rekao je tuzlanski muftija Vahid ef. Fazlović.

Centralna svečanost za područje mostarskog muftijstva održana je u Carevoj dzamiji u Stocu. Bajram-namaz klanjan je u 147 džamija i mesdžida, a veliki broj vjernika u Mostaru, sa izlaskom sunca, okupio se u dvorani u Sjevernom logoru.

“Vjernici su presrećni da su završili jedan proces, ibadetski(čini mi se), jedan mio, lak i naporan proces ramazanskog posta, odricanja od hrane, pića, tjelesnih uživanja i evo danas je dan radosti, dan veselja i tako ćemo ga ako Bog da i provesti”, kazao je glavni imam Medžisa IZ Mostar Dino ef. Maksumić.

Banja Luka

U prepunoj obnovljenoj džamiji Ferhadiji muftija banjalučki Nusret ef. Abdibegović predvodio je bajram-namaz i u bajramskoj hutbi istakao da se danas iz šeher Banje Luke šalju lijepi zraci i poruke.

Abdibegović je naglasio značaj Ramazanskog bajrama za sve vjernike koji ga proslavljaju u miru, radosti i suživotu. Naglasio je da je Bajram radost duše, dan porodičnog okupljanja, kolektivne brige i odgovornosti.

On je pozvao na uspostavljanje, obnavljanje i osnaživanje veza među ljudima.

“Obilježili smo Ramazanski bajram uz radost svih ljudi koji su došli i sjetu i emocije svih onih koji nisu mogli biti jutros s nama, ali zajedno smo u mislima i dovama”, rekao je banjalučki muftija i naglasio da se Božija milost povećava i uvećava kroz brigu prema drugima, slabijima, nemoćnima, ostavljenima, djeci, bolesnima…

Kaže da ono što je bilo u prošlosti, ne može se promijeniti, ali treba gledati u budućost s velikim optimizmom zajedničkog života.

“Vjerujem da će Bošnjaci ovaj dan podijeliti sa svim ljudima gdje žive i da će svi osjetiti toplinu ovog velikog dana”, istakao je muftija Abdibegović i dodao da na današnji dan niko ne bi trebao da bude tužan te da ovaj svijet opstaje i postoji na vjeri i ljubavi.

Bihać

Bajram-namaz klanjan je u više od 200 džamija i mesdžida bihaćkog muftijstva, a centralnu hutbu u novoizgrađenoj bihaćkoj gradskoj džamiji predvodio je muftija bihaćki Mehmed efendija Kudić. Muftija Kudić govorio je o značaju oprosta među ljudima kao i važnosti izgradnje zajedništva među svim muslimanima svijeta.

“Ovaj dan je veoma važan, prije svega onima kojima je naša pomoć potrebna, da se osvrnemo na one koji su prognani, koji su putnici namirnici i oni koji se trenutno nalaze na području muftijstva bihaćkog”, rekao je Kudić.

Svečanost obilježavanja Ramazanskog bajrama održana je u svim opštinama kantona, a obilježavanje se nastavlja tradicionalnim porodičnim okupljanima.

Daleko od svojih domova i rodbine, Ramazanski bajram u Bosni i Hercegovini obilježavaju i migranti iz raznih zemalja. Njih, nekoliko stotina, jutros je klanjalo bajram namaz u privremenom prihvatnom centru “Bira” u Bihaću. Ramazanski bajram obilježava se tri dana, a drugi dan je Dan šehida.

Srebrenica

U prepunoj Bijeloj džamiji u Srebrenici klanjan je bajram-namaz. Glavni imam Medžlisa IZ Srebrenica Damir ef. Peštalić kazao je da je za vjernike u Srebrenici nakon mjeseca posta, doček Bajrama najveća radost.

“Trebamo biti dragom Bogu zahvalni što nam je podario priliku da u Srebrenici nakon genocida dočekujemo Bajrame, gledamo našu djecu kako se rađaju i odrastaju. To je naše ogromno bogastvo i na tome se najviše trebamo zahvaljivati i posvetiti se da im je lijepo i svima nama. Neka tako bude do kijametskog dana”, rekao je u svom obraćanju, ef. Peštalić.

Foča

Centralna bajramska svečanost na području Muftijstva goraždanskog održana je u Aladža džamiji u Foči. Prvi bajram-namaz u obnovljenoj fočanskoj ljepotici klanjali su brojni vjernici iz raznih krajeva BiH koji su ispunili džamiju i njen kompleks.

Bajram-namaz predvodio je muftija goraždanski Remzija ef. Pitić koji je kazao da jutrošnji prizor prepune Aladže pokazuje da je san Hasan Nazira ispunjen.

“Hvala dragom bogu uspjeli smo prvi put u ponovo izgrađenoj Aladži džamiji klanjati prvi bajram-namaz. Ovo je bila ljepota sa našim ljudima i to je neka zaokružena cjelina zajedno sa ramazanom. Potrudili smo se da nam Aladža živi ovaj ramazan, ni sami nismo očekivali ovakav rezultat, ali to samo potvrđuje da kad se potrudimo i upregnemo energiju i potencijal u pravom smjeru da rezultat ne može izostati. Sretni smo i zadovoljni sa našim džematlijama i prijateljima pokušaćemo da ovaj voz ide dalje, jer je na dobrim tračnicama i čeka nas puno dobrih izazova u budućnosti”, kazao je muftija goraždanski.

Related Posts

Kontakt

BHRT - Radiotelevizija Bosne i Hercegovine

Bulevar Meše Selimovića 12
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Tel.: +387 33 461 101
Fax: +387 33 408 029
E-mail: pitajte@bhrt.ba
Web: www.bhrt.ba

Društvene mreže