BiH, Vijesti

MUPRS: Bezbjednost povratnika zadovoljavajuća

Off 14

Opšta bezbjednost povratnika u Republiku Srpsku (RS), kao i njihove imovine, bila je na zadovoljavajućem nivou u 2018., kao i u prva četiri mjeseca ove godine, ocjena je Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUPRS).

Po evidencijama koje vodi taj resor, nisu registrovani slučajevi (krivična djela i prekršaji) motivisani na nacionalnoj, vjerskoj ili etničkoj mržnji, a koji bi mogli izazvati veću pažnju javnosti ili uznemirenost građana, a posebno onih koji pripadaju povratničkoj populaciji.

“Broj prijavljenih slučajeva iz godine u godinu je sve manji, tako da se može konstatovati da je opšta bezbjednost povratnika u RS, kao i njihove imovine, na zadovoljavajućem nivou”, navodi se u Informaciji o stanju bezbjednosti u RS u 2018. i prva četiri mjeseca 2019. godine, koja će biti razmatrana na sjednici entitetskog parlamenta 11. juna.

Napominje se da policijski službenici MUPRS-a u svim prijavljenim slučajevima, odnosno incidentima sa eventualnim elementima mržnje i diskriminacije prema licima nesrpske nacionalnosti ili njihovoj imovini, postupaju krajnje odgovorno i profesionalno, što, kako dodaju, doprinosi jačanju povjerenja povratnika u rad policije.

Tvrde da je entitetska policija sve svoje poslove i zadatke realizovala na profesionalan i korektan način, u interesu bezbjednosti svih svojih građana i njihove imovine, unatoč „ogromnog pritiska i napada određenih grupa i pojedinaca“.

U informaciji se još ističe da se trenutna bezbjednosna situacija s aspekta prijetnji izvođenja terorističkih napada na području tog bh.entiteta može ocijeniti kao zadovoljavajuća, kao i ukupno stanje bezbjednosti u RS.

Related Posts