fbpx
BiH, Vijesti

Mostarci se guše u smradu otpada na 35 stepeni Celzijusovih

Off 47
Foto: Sabina Buzaljko/BHRT

Ni pet dana nakon što su građani Mostara, posebno njegovog sijevernog dijela blokirali ulaz u gradsku deponiju Uborak riješenje se ne nazire. Održan je sastanak predstavnika Grada Mostara i predstavnika građana koji je samo djelomično urodio plodom.

Građanima su ponuđena određena obećanja, ali očito nedovoljna da se deponija deblokira. Mostar i njegovi građani danima se guše u smeću koje se nema gdje odvesti.

Autor: Sabina Buzaljko


Ulazak na gradsku deponiju Uborak je blokiran, otpad se nalazi po cijelom gradu, na plus 35 stepeni celzijusa, koliko se mjeri u Mostaru ovih dana. Zahtjevi građana su jasni. Ne žele više deponiju u blizini svojih domova. Traže njeno hitno saniranje i zatvaranje. Tu su i ostali zahtjevi o kojima su se danas, nakon pet dana šutnje očitovali iz Gradske uprave.

RADMILA KOMADINA, savjetnica gradonačelnika Grada Mostara

“Da se u budućem periodu na lokaciji deponije neće deponirati sumnjivi otpad i otpad sa prečistača a sve to u skladu sa riješenjem federalne inspekcije”

Komadina je kategorično odbacila navode da je mulj iz prečistača otpadnih voda odlagan na deponiju. Kazala je i kako je zahtjev za inspekciju njegovog sastava poslan nadležnim institucijama.

Foto: Sabina Buzaljko/BHRT

Predstavnici građana zadovoljni su današnjim sastankom i činjenicom da Grad želi da radi na riješenju problema, ali od zahtjeva za zatvaranjem i premješanjem deponije Uborak ne žele odustati.

OMER HUJDUR, inicijativa “Jer nas se tiče”

“Ako Federalno ministarstvo sutra, ili ko je nadležan, danas potpiše, da svoj potpis, da garantuju izmiještanje i zatvaranje u roku od 12 mjeseci mi puštamo odmah deponiju. A do tada to ne možemo uraditi, nastavljamo”

Za ponedjeljak je najavljen sastanak sa predstavnicima građana i gradonačelnika Ljube Bešlića. Do tada otpad ostaje na ulicama Mostara. iz pojedinih dijelova grada smeće odvoze nadležna komunalna preduzeća i deponuju ih u svom krugu što svakako nije trajno riješenje ali je jedino moguće u ovom trenutku.

Related Posts

Kontakt

BHRT - Radiotelevizija Bosne i Hercegovine

Bulevar Meše Selimovića 12
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Tel.: +387 33 461 101
Fax: +387 33 408 029
E-mail: pitajte@bhrt.ba
Web: www.bhrt.ba

Društvene mreže