fbpx
BiH

Mostar: Usaglašeni stavovi HDZ-a BiH i SNSD-a

Off 79
Uspostava vlasti u Bosni i Hercegovini, izborni zakon, reforme na putu ka Evropskoj uniji (EU) bile su teme sastanka stranačkih delegacija HDZ BiH i SNSD-a održanog u Mostaru. Stranački čelnici Dragan Čović i Milorad Dodik ponovili su ranija stajališta o ovim temama. Iz Mostara se javila reporterka BHRT-a Angela Cvitanović.

Čović je istakao dobru partnersku saradnju između dvije stranke, dok je Dodik ponovio kako SNSD daje punu podršku HDZ-ovom prijedlogu izmjena Izbornog zakona, te kako imaju jednake stavove kada je u pitanju evropski put BiH.

Oba stranačka idera smatraju da se nedopustivo kasni s uspostavom vlasti na državnom nivou. Dodik je pozvao stranke u Sarajevu da se što prije izjasne oko  formiranja vlasti.

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović rekao je da je već razgovarao s predsjednikom SBB-a Fahrudinom Radončićem, te najavio da će se u srijedu, 13. februara sastati sa SDA i da očekuje dogovor.

“Uspostava vlasti na nivou BiH nema nijednog razloga da ne ide brže. Taj posao treba u najkraćem roku završiti. Dogovorili smo se da naš evropski put nema alternative”, rekao je tom prilikom Čović.

“Vidjećemo u narednim danima da li postoji ozbiljna opstrukcija u formiranju vlasti i daćemo odgovore, ili ne postoji”, dodao je Dodik.

Related Posts