fbpx
BiH, Vijesti

Mostar: Obilježen Europski dan sjećanja na žrtve svih totalitarnih režima

Off 52
Groblje mira na Bilima pored Mostara (foto: FENA)

U organizaciji Odjela HNS-a za Drugi svjetski rat i poraće u subotu je na “Groblju mira”, na zaravni Bile iznad Mostara, obilježen Europski dan sjećanja na žrtve komunizma, nacionalsocijalizma i fašizma.

Svetu misu zadušnicu predvodio je bosanskohercegovački kardinal i nadbiskup metropolit Vrhbosanske nadbiskupije Vinko Puljić koji se u svojoj propovijedi istaknuo kako je zadatak svako da iskaže dužno poštovanje prema žrtvama totalitarnih i autoritarnih režima.

“U sebi treba da budimo svijest i odgovornost da cijenimo njihove žrtve. Ako ne znamo to cijeniti, onda ovo polaganje svijeća, paljenje svijeća i molitve su karikatura poštovanja. Koliko god je to čin za ove žrtve, još je više čin za naše pamćenje i za naše odgovornosti. To pamćenje valja prenijeti budućim pokoljenjima jer su oni nikli na tim korijenima, zalivenim krvlju tolikih žrtava, tolikih suza i znoja”, kazao je u svojoj propovijedi kardinal Puljić.

Podsjetio je kako će dvadeseto stoljeće ostat najkrvavije stoljeće koje je ostavilo nemili trag kroz nemile ratove ali i vladavine tiranije utemeljene na totalitarnim ideologijama komunizma, fašizma i nacizma.

“Taj teror nije u svakom razbolju i na svakom mjestu bio jednak, ali zločin protiv ljudskoga dostojanstva, njegovih sloboda i prava uvijek ostaje zločin”, poručio je kardinal Puljić.

Fra Miljenko Stojić, dopredsjednik i povjerenik Komisije Hrvatske biskupske konferencije i Biskupske konferencije BiH za hrvatski martirologij je u svome obraćanju kazao da svaki čovjek zavrjeđuje barem mjesto za pokop, mjesto na kojem njegovi bližnji mogu zapaliti svijeću.

Svetoj misi i komemoraciji nazočili su brojni vjerski, vojni, kulturni i politički dužnosnici hrvatskog naroda iz BiH i Republike Hrvatske, među kojima i predsjednik Hrvatskoga narodnoga sabora BiH Dragan Čović, te izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske i ministar vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske Gordan Grlić Radman.

Izaslanstva hrvatskog naroda s obje strane granice položilo je vijence i zapalilo svijeće za sve pobijene žrtve totalitarnih ideologija.

Predsjednik HNS-a Dragan Čović pozvao je okupljene na jedinstvo i zajedništvo, napominjući „da je mnogo onih koji bi da izbrišu sve što je hrvatsko”.

Istaknuo je također kako se mora završiti ovaj veliki projekt kako bi naraštaji koji dolaze mogli u miru osmišljavati svoj život i graditi svoju budućnost.

“Svi oni koji kojih se sjećamo protekli petnaestak godina, a za koje smo morali šutjeti šezdesetak godina, danas su u našim mislima i mi smo u obvezi prema njima, da bismo se gradili kao narod na čitavom području BiH”, poručio je on.

U narednim godinama, kako je kazao Čović, pokušat ćemo ih, prije svega, evidentirati, a onda doći do njihovih ostataka i na pristojan način pokopati te tako otrgnuti od zaborava i graditi na tome budućnost.

“Na tragu ovakvih sjećanja ne smijemo dozvoliti da se izbriše ono što je hrvatsko i to je upravo zadatak i HNS i svih politika, crkvene i svjetovne vlasti, da u zajedništvu Hrvata izborimo i svoju jednakopravnost i svoju konstitutivnost na čitavom području BiH”, istaknuo je Čović.

Hrvatski ministar Gordan Grlić Radman kazao je tom prigodom kako bi “svi trebalo da gajimo kulturu sjećanja žrtava svih totalitarnih režima”. Istodobno nije krio zadovoljstvo dolaskom u BiH, istaknuvši kako ta zemlja nema većeg zagovaratelja europskog puta od Hrvatske.

Zaravan Bile iznad Mostara i Širokog Brijega u veljači 1945. bila je mjesto krvavih okršaja. Danas se tu na površini od 100.000 četvornih, uzdiže Groblje mira, spomen-prostor na sve pobijene žrtve ratnih i poratnih djelovanja Drugoga svjetskoga rata i poraća i trenutno je 235 podignutih križeva.

Također, ograđeno je, sazidana i blagoslovljena crkvica posvećena sv. Josipu, te dovršena kosturnica u kojoj je subotu pokopan 41 posmrtni ostatak pobijenih po raznim jama i škrapama kojima se,nažalost, ne zna ime i prezime.

Europski dan sjećanja na žrtve komunizma, nacionalsocijalizma i fašizma na lokaciji “Groblja mira” obilježava se od 2013. godine.

Izvor: FENA

Related Posts

Kontakt

BHRT - Radiotelevizija Bosne i Hercegovine

Bulevar Meše Selimovića 12
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Tel.: +387 33 461 101
Fax: +387 33 408 029
E-mail: pitajte@bhrt.ba
Web: www.bhrt.ba

Društvene mreže