fbpx
Svijet, Vijesti

Moskovska policija uhapsila 600 demonstranata

Off 29
Foto: Sefa Karacan - Anadolu Agency

Ruska policija je danas prije ili za vrijeme održavanja protesta opozicije u centru Moskve privela 600 osoba, među kojima je bilo i nekoliko istaknutih članova ruske opozicije.

Nekoliko hiljada  prisutnih, pokazalo je koliko se aktivista, a posebno mlađih ljudi, ne boje izaći na ulice u namjeri da nastave pritisak na  Kremlj , prenosi  Reuters i dodaje da su  povici “Rusija bez Putina” i “Putinova ostavka” odjekivali  u središtu Moskve.

Ranije je opozicija najavila protest ispred moskovske gradske vijećnice, koji su vlasti proglasile ilegalnim.

Protesti se, objasnili su pripadnici opozicije, održavaju zbog nepravednog isključivanja njihovih kandidata iz sudjelovanja u lokalnim izborima u Moskvi 8. septembra. Moskovske vlasti tvrde da kandidatima nije omogućeno sudjelovanje u izborima jer nisu prikupili dovoljan broj potpisa, što opozicija demantira.

U srijedu je opozicionaru i velikom kritičaru Kremlja Alekseju Navaljnom, koji je i pozvao na održavanje protesta, određen pritvor u trajanju od 30 dana. Moskovski gradonačelnik Sergej Sobjanin na društvenim mrežama upozorava da će vlasti reagirati vrlo odlučno kako bi se zajamčio javni red i mir.

Izvor: Fena

 

 

 

Related Posts

Kontakt

BHRT - Radiotelevizija Bosne i Hercegovine

Bulevar Meše Selimovića 12
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Tel.: +387 33 461 101
Fax: +387 33 408 029
E-mail: pitajte@bhrt.ba
Web: www.bhrt.ba

Društvene mreže