fbpx
Svijet, Vijesti

Moldavski sud smijenio predsjednika države

Off 26
Smijenjeni predsjednik Igor Dodon

Moldavski sud danas je smijenio s dužnosti predsjednika Igora Dodona te je postavio bivšeg premijera Pavela Filipa za prijelaznog predsjednika.

Sud je objasnio da Dodon nije raspustio parlament, što je morao učiniti u skladu s ranijom odlukom Ustavnog suda.

Filipova Demokratska stranka Moldavije juče je objavila da će osporiti legitimitet nove vlade imenovane isti dan uz Dodonovu potporu.

Filip je, nakon što ga je sud imenovao prijelaznim predsjednikom, raspisao izvanredne izbore za septembar.

Moldavski parlament juče je odobrio sastav koalicijske vlade, sastavljene nakon višemjesečnih pregovora, u kojoj sudjeluju Socijalistička stranka proruskog Igora Dodona i proevropski savez ACUM, premijerke Maje Sandu.

Predsjednica ACUM-a Maia Sandu, bivša ministrica obrazovanja i savjetnica Svjetske banke, tada je imenovana za novu premijerku, obećavši smanjenje utjecaja oligarha u Moldaviji.

Nakon izbora održanih u februaru nije formirana većina u parlamentu.

Demokrati su optužili Sandu i socijaliste za uzurpaciju vlasti jer je Dodon ignorisao odluku Ustavnog suda, prema kojoj bi se novi izbori trebali održati ako vlada nije formirana do 7. juna.

Moldavija, malena zemlja s 3,3 milijuna stanovnika, stiješnjena između Ukrajine i Rumunije, teško izlazi iz političkih kriza i redovno je na udaru političko-finansijskih skandala, naročito onog iz 2016. kada je iz triju domaćih banaka nestala milijarda dolara, što je 15 posto moldavskog BDP-a, prenosi Al Jazeera.

Related Posts

Kontakt

BHRT - Radiotelevizija Bosne i Hercegovine

Bulevar Meše Selimovića 12
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Tel.: +387 33 461 101
Fax: +387 33 408 029
E-mail: pitajte@bhrt.ba
Web: www.bhrt.ba

Društvene mreže