fbpx
EU

Mogherini: EU i UN su najsnažniji zagovornici dijaloga i saradnje

Off 20
EU i UN su bili, jesu i bit će najsnažniji zagovornici dijaloga i saradnje. izjavila je visoka predstavnica Evropske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Federika Mogerini (Federica Mogherini)  uz Dan Ujedinjenih naroda, kojim se obilježava stupanje na snagu Povelje UN-a 1945. godine.

– Ovogodišnja 73. obljetnica dolazi u ključnom trenutku. Sada se, više nego ikad, dovodi u pitanje multilateralizam i međunarodni poredak temeljen na pravilima. Sada, više nego ikada, naši partneri traže od Evropske unije da se zalaže upravo za multilateralizam i međunarodni poredak temeljen na pravima, sa snažnim Ujedinjenim narodima u svom središtu. Kao Evropska unija, odlučni smo to i očuvati – navodi Mogherini u izjavi povodom Dana Ujedinjenih naroda.

Dodaje da je ulaganje u naše partnerstvo s UN-om „prirodno jer dijelimo iste temeljne vrijednosti i ciljeve“.

– Zajedno udružujemo snage u našem djelovanju širom svijeta i u Evropi, za održivi razvoj, mir i sigurnost, te migracije kojima se upravlja na human i odgovarajući način. Zajedno se borimo za obrazovanje za sve, ravnopravnost spolova i ljudska prava – navodi se u izjavi.

Mogherini podsjeća da Dan UN-a dolazi mjesec dana nakon ministarske sedmice Generalne skupštine UN-a, a koja je ove godine pokazala da, unatoč svim izazovima, postoji zamah u kolektivnom djelovanju u poticanju multilateralizma i da multilateralizam koji se primjenjuje uistinu i djeluje.

Iz tog razloga, EU i UN su se složili da dodatno osnaže svoje partnerstvo u mirovnim operacijama i upravljanju i razvoju krizama.

– Zajedno podržavamo političke procese kako bismo vratili mir na područja sukoba, od Sirije do Libije. Zajedno radimo na stabilizaciji ratom razorenih zemalja, od Afganistana do Centralne Afrike. Zajedno pomažemo i štitimo izbjeglice i migrante u Libiji i subsaharskoj regiji te u saradnji koja je utrala put do novog trilateralnog partnerstva s Afričkom unijom u borbi protiv trgovine ljudima i krijumčarenju. Zajedno gradimo na temeljima 70. obljetnice Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima kako bismo zaštitili ljudska prava gdje god su ugrožena, što je prečesto slučaj za žene i djevojke. Kako bi ih zaštitili, uspostavili smo inicijativu „Spotlight“ koja je sada u svojoj drugoj godini provedbe – navela je Mogherini.

Zajedno, dodaje ona, EU i UN su bili, jesu i bit će najsnažniji zagovornici dijaloga i saradnje.
– Zato ćemo i dalje braniti multilateralnu diplomaciju i njena postignuća, od Iranskog nuklearnog sporazuma do Pariškog sporazuma o klimatskim promjenama i podržati bitan rad svih agencija UN-a.
Međunarodna pravila, organizacije i jurisdikcije predstavljaju garancije za sve. Zato ćemo uvijek nastavljati ulagati u snažan UN sistem. Zajedno slavimo Dan UN-a i ostajemo snaga za promjenu – navodi Mogherini, saopćeno je iz Delegacije EU u BiH.

Related Posts