fbpx
BiH

Mladi Sarajlija uspješan uzgajivač japanskih prepelica

Off 497
Berin Talović iz Sarajeva, odmah po završetku srednje škole pokrenuo je vlastiti biznis i sada je uspješan uzgajivač japanskih prepelica. Ovaj 22-godišnjak pravi je primjer da se u Bosni i Hercegovini može uspjeti upornošću i vrijednim radom. Priču sa Berinom uradila reporterka BHRT-a Emira Ahmedhodžić.

Počeo je sa 60, a sada ima 300 prepelica.

Berin kaže da je imao podršku sa svih strana i da je ponosan na postignuti uspjeh.

“Čim završiš školu, ne znaš gdje ćeš, šta ćeš. Neki su krenuli drugim putem, van zemlje, a ja sam se odlučio za ptice. Velika mi je bila čast doživjeti, kad uđete u opštinu, u banku, kad vas pogledaju sa papirima i pitaju šta ćete vi ovdje. Svima je bilo veoma drago i svi su mi dali podršku i ponosan sam na sebe”, kaže Berin.

Ovaj vrijedni mladić ističe da je na početku bilo teško završiti sve procedure kako bi pokrenuo biznis, ali se danas može pohvaliti da već četiri godine sebi uplaćuje doprinose.

Pojašnjava da mu je prilikom osnivanja posla, pomogao konkurs kantonalnog zavoda za zapošljavanje. Za uzgoj prepelica nije potrebna velika investicija, navodi Berin – samo slobodan prostor.

Japanska prepelica je mala ptica, ali puno daje. Njeno meso i jaja su izvrsna terapija. Koriste ih najčešće djeca, sportisti i osobe sa oslabljenim imunitetom.

Mladim ljudima u Bosni i Hercegovini teško je naći posao te u potrazi za boljom budućnosti odlaze u inostranstvo. Berin kaže da je i sam razmišljao o odlasku, ali mu je drago što je ostao i ostvario uspjeh u svojoj zemlji.

“Lijepo je raditi ono što voliš, tako se ostvaruju najbolji rezultati”, poručuje Berin.

Related Posts