fbpx
BiH, Vijesti

Protest zbog odlaganja opasnog otpada na prostor deponije Uborak

Off 180
Foto: Igor Božović/BHRT

Oko 200 građana Mostara, najvećim dijelom mještana mjesnih zajednica Vrapčići i Bijelo Polje, okupilo se ispred mostarske gradske deponije Uborak zbog, kako navode, odlaganja opasnog otpada na prostor deponije.

Oni traže da se na ovoj deponiji zaustavi odlaganje mulja iz prečistača otpadnih voda, za kojeg je utvrđeno da sadrži brojne kancerogene tvari, kao i da im Grad Mostar odgovori kada će deponija biti i službeno zatvorena, javio je reporter BHRT-a Igor Božović.

Deponija Uborak smještena je između kuća i poljoprivrednih imanja, a mještani tvrde da su ranije na njoj odlagali otpad animalnog porijekla.

Izvještava reporterka BHRT-a Sabina Buzaljko.


Mještani Vrapčića i Bijelog Polja, čije su kuće, ali i poljoprivredna imanja s kojih se hrane, smještena u neposrednoj blizini deponije Uborak traže da se ovdje zaustavi odlaganje mulja iz mostarskih prečistača, ali i da se neuvjetna deponija konačno zatvori.

Foto: Igor Božović i Sabina Buzaljko/BHRT


Mještani su i ranije, u nešto manjem opsegu, prosvjedovali pred deponijom, slali apele lokalnim vlastima, ali bez uspjeha. Sada naglašavaju da neće odustati dok, kako kažu, trovanje ne bude zaustavljeno.

Za danas je bio najavljen sastanak svih predstavnika relevantnih institucija u Gradskoj vijećnici Grada Mostara, međutim, sastanak je odgođen do četvrtka.


Odlaganje mulja na deponijama komunalnog otpada je u sukobu s EU direktivama o odlaganju otpada, te uz činjenicu da je deponija Uborak zapravo deponija komunalnog otpada, odnosno kućnog i njemu sličnog otpada, to je zabrinjavajući podatak za nas građane ovog područja, saopćeno je iz Građanske inicijative “Jer nas se tiče”.

Imajući u vidu da je koncentracija teških metala poput kadmija, bakra, cinka, žive, olova i drugih u otpadnom mulju i do 100 puta veća od vrijednosti dozvoljenih za odlaganje, iz te inicijative smatraju da se postupcima odlaganja ovog otpada, uz već postojeće ekološke probleme koje uzrokuje deponija, također ozbiljno ugrožava i zdravlje ljudi, životinja i biljaka na ovom prostoru i šire, te se zagađuju voda, zemlja i zrak.

Građani gradskog područja Sjever, a posebno mjesnih zajednica Vrapčići i Bijelo Polje, zahtijevaju promptnu reakciju nadležnih institucija i zaustavljanje, po njihovim riječima, nelegalnog odlaganja otpada na deponiju Uborak, ugrađivanje pročistača, zatim postepeno zatvaranje postrojenja deponije, te saniranje ekoloških posljedica u okolini deponije Uborak.

 

 

 

Related Posts